Розпочинаємо діалог з виробниками скла та кераміки щодо впровадження найкращих доступних технологій та методів управління

30/06/2023 : 16:25

Про екологічну модернізацію скловиробників та підприємств керамічної промисловості говорили сьогодні під час круглого столу, організованого Міндовкіллям.

“Імплементація Директиви 2010/75/ЄС та проведення реформи запобігання промисловому забрудненню є одним з найважливіших кроків для входження України до Європейського Союзу. Бізнесу не потрібно боятися цих змін, адже вони спрямовані не на те, щоб заважати, а навпаки, щоб розвивати нашу промисловість з урахуванням нових тенденцій і вимог часу. Ми прагнемо у діалозі, спільно виробити найкращі прийнятні підходи, щоб разом слідувати до європейського майбутнього”, – зазначила заступниця Міністра Вікторія Киреєва. 

Вікторія Киреєва поінформувала учасників, що Україна отримала статус спостерігача у Севільському процесі, що є важливим політичним та технічним кроком для національної промисловості. Це дозволить вже зараз обмінюватися досвідом і передовою практикою імплементації 75 Директиви ЄС, вивчати процедури складання найкращих доступних технологій та методів управління (НДТМ) та впровадження інтегрованого довкільного дозволу.

Наразі у рамках Севільського процесу відбувається перегляд НДТМ для керамічної галузі. У рамках круглого столу учасникам презентовано формат такої роботи. До відповідної технічної групи Севільського процесу, яка переглядає документ, увійшло 170 експертів. Більшість з них – це представники від країн-членів ЄС. Четверта частина – представники європейської промисловості, а також кілька учасників від громадських організацій. 

Також експерти поділилися досвідом впровадження відповідних найкращих доступних технологій та методів управління підприємствами Чеської республіки. 

Після опублікування діючих висновків НДТМ чеські підприємства мали 4 роки для їх впровадження. Однак готуючись до нововведень, вживати заходів з модернізації почали набагато раніше – ще до затвердження висновків.

Аналогічно як і український бізнес, чеський також турбували ризики не вкластися у строки, питання відступів та механізмів фінансової підтримки. Однак, як свідчить практика, із 20 скловиробників у Чехії фактично відступ попросили лише 6, всі інші компанії модернізувалися у встановлені терміни.

В Україні  ухвалений у першому читанні законопроєкт 6004-д закладає для промисловості значно більший період для переходу на нові технології – майже у 12 років: 4 роки на введення в дію висновків Найкращих доступних технологій та методів управління та можливість відступу до 7 років, щоб модернізуватися та досягти стандартів ЄС. 

Під час круглого столу наголошено, що для вироблення спільної зваженої позиції по кожному із НДТМ, який буде впроваджений в Україні, Міндовкіллям створюються окремі Робочі групи для їх ефективного опрацювання. До участі запрошуються представники державних органів, бізнесу, громадськості, науковців та експертів.

Відповідна Робоча група буде створена і для опрацювання перекладених висновків НДТМ щодо виробництва скла та кераміки.