На полях Кліматичної конференції ОБСЄ Руслан Стрілець провів зустріч зі Спеціальним посланником Президента США з питань клімату Джоном Керрі

08/07/2023 : 14:31

Вони обговорили співпрацю України та США за статтею 6 Паризької угоди, притягнення росії до відповідальності за екоцид в Україні та підготовку до СОР28.

Джон Керрі підтримав слова Руслана Стрільця, що росіяни мають заплатити за злочини проти довкілля, вчинені в Україні. Зможемо ці репарації направити на досягнення прогресу України у кліматичній політиці.

За словами очільника Міндовкілля, сьогодні Україна робить усе, аби притягнути рф до відповідальності за довкіллєві злочини.

Для цього під співголовуванням Керівника Офіс Президента України Андрій Єрмак та екс-віце-прем’єр-міністра, колишнього міністра закордонних справ Швеції Маргот Вальстрем створена Міжнародна робоча група, яка оцінюватиме наслідки руйнування довкілля бойовими діями.

На Саміті Ради Європи у Рейк’явіку Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль домовився про запровадження Міжнародного реєстру збитків унаслідок війни.

Очікуємо на відкриття в Україні Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду, анонсованого на “United for Justice” Генеральним прокурором Андрієм Костіним.

Джон Керрі запевнив про підтримку цієї роботи України. А також ідеї створення Київського протоколу до Женевської конвенції для визнання екоциду воєнним злочином у міжнародному праві.

Міністр Руслан Стрілець запросив Джона Керрі приєднатися до цієї роботи, яка проходить під егідою Президента України Володимира Зеленського.