Дорожня карта реалізації пункту 8 Формули миру Президента Володимира Зеленського: її ключові напрями обговорили з представниками іноземних дипустанов 

18/08/2023 : 22:36

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець взяв участь у шостій зустрічі керівника Офісу Глави держави Андрія Єрмака із представниками іноземних дипломатичних установ щодо реалізації Формули миру. Йшлося про пункт вісім «Екологічна безпека». У заході брали участь Перший віце-прем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко, Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко та представники 63 дипломатичних місій.

Андрій Єрмак у контексті питань екологічної безпеки наголосив, що росія воює не лише з Українською державою, а й з довкіллям. За його словами, уже зафіксовано майже 2,5 тис. випадків завдання шкоди довкіллю, і Офіс Генерального прокурора проводить розслідування за майже 200 фактами екологічних воєнних злочинів.

Міністр Руслан Стрілець детально розповів про наслідки для довкілля збройної агресії рф та підготовку плану відновлення довкілля.

Окремою темою для обговорення стали три ключові напрямки реалізації Дорожньої карти імплементації пункту 8 Формули миру Президента Володимира Зеленського, а саме:

  • оцінка шкоди довкіллю від війни;
  • отримання компенсації та притягнення агресора до відповідальності за шкоду довкіллю;
  • екологічне відновлення та зелений перехід економіки. 

«У природі усе пов’язано з усім. Аналогічно між собою пов’язані і пункти Формули миру. Пункт 8 не може існувати без 7, адже світ має об’єднатися задля відновлення справедливості та притягнення росії до відповідальності. Для цього ми сьогодні спільно працюємо з Генеральним прокурором Андрієм Костіним. Вперше намагаємося порахувати збитки довкіллю саме від війни», – наголосив Руслан Стрілець.

Основні підсумки зустрічі:

  • Німеччина готова до співголовування у робочій групі, яка напрацьовує «action plan» до пункту 8 Формули миру. Про це заявив Посол Німеччини Мартін Єгер;
  • Японія готова посилити співпрацю з Україною у рамках роботи з Міжнародним кримінальним судом;
  • Кліматична конференція СОР 28 може стати ще однією платформою для залучення партнерів до Міжнародної робочої групи щодо екологічних наслідків війни. Там буде увесь світ. На цьому акцентувала Координаторка системи ООН Деніз Браун;
  • У вересні місія ЮНЕП, яка сьогодні працює в Україні, представить свої розробки. Вони стануть частиною плану відновлення пошкоджених територій внаслідок теракту на греблі Каховської ГЕС. Вдячні ЮНЕП за швидке реагування на ту катастрофу,  яку спричинила рф, та надану Україні допомогу;  
  • Латвія готова ділитись досвідом розмінування морських територій. 

Крім того, Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко розповіла про Національну стратегію протимінної діяльності та створення Центру гуманітарного розмінування при Кабінеті Міністрів України. Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко, у свою чергу, проінформував про роботу штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, спричиненої підривом Каховської ГЕС.