Літо стало значно теплішим, а холодний період зими скоротився: у Міндовкіллі обговорили проміжні результати досліджень зміни клімату на Івано-Франківщині

28/08/2023 : 19:56

Міндовкілля спільно з кліматологами та експертами проєкту ЄС APENA 3 у рамках реалізації заходів Стратегії екологічної безпеки та адаптації до зміни клімату на період до 2030 року дослідили кількість опадів, зміну температури, як вона впливає на погодні умови і яким секторам економіки слід вже готуватися до змін. До онлайн обговорення долучилися понад 180 учасників.

«Наразі питання зміни клімату є одним із головних у світовому порядку денному. В Україні воно також набуває усе більшої ваги. Адже повоєнна відбудова та «зелений» перехід економіки у державі неможливі без врахування кліматичної складової. Щоб правильно оцінити вразливість до зміни клімату секторів економіки та розробити заходи з їх відновлення Міндовкілля спільно з проєктом ЄС APENA 3 працюють над кліматичними стратегіями трьох пілотних областей – Миколаївської, Львівської та Івано-Франківської. Сьогодні ми говоримо про кліматичні зміни Івано-Франківщини та їх вплив на розвиток регіону. Надалі ці дослідження стануть підґрунтям не лише для розробки кліматичних стратегій регіонів, а й розбудови «зеленої» економіки», – зауважила заступниця Міністра Вікторія Киреєва.

За даними досліджень, середня температура повітря за останні 30 років на Івано-Франківщині підвищилася на 1.6 градуса влітку, а найспекотнішими місяцями стали – липень і серпень. Водночас кількість днів за мінімальною температурою взимку скоротилися. Відповідно опади у вигляді снігу почали заміщувати зливи, що негативно впливає на гірську місцевість цього регіону. 

До кінця цього сторіччя така тенденція найбільше вразить такі сектори економіки: 

  • охорону здоров’я; 
  • критичну інфраструктуру (інфраструктуру енергетики, наземний та водний транспорт; 
  • сільське господарство (фермерство, скотарство); 
  • лісівництво; 
  • управління ризиками стихійних лих. 

Наступні дослідження кліматичних змін відбудуться на Львівщині, результати щодо Миколаївщини представили в травні цього року. Нагадаємо, що розроблені методологічні підходи та отримані результати будуть використані при підготовці стратегічних документів з адаптації до зміни клімату на регіональному та місцевому рівнях.