Продовжуємо опрацьовувати перекладені висновки НДТМ для виробництва цементу, вапна та оксиду магнію

07/09/2023 : 17:06

Міндовкілля провело друге засідання Робочої групи з підготовки пропозицій до висновків Найкращих доступних технологій та методів управління для виробництва цементу, вапна та оксиду магнію. 

На порядку денному – узгодження технічної термінології, яка міститься у перекладеному документі. Адже норми, які впроваджуємо, мають синхронізувати українське законодавство з європейським та водночас бути зрозумілими для  промисловців. 

Нагадаємо, впровадження висновків НДТМ це одна з вимог Директиви 2010/75/ЄС про зменшення промислового забруднення, яку має імплементувати Україна на шляху до ЄС.

НДТМ розробляються та затверджуються на основі актів законодавства Європейського Союзу та мають повністю відповідати їх змісту. 

Перекладені висновки НДТМ для всіх галузей української промисловості почнуть затверджувати після прийняття законопроєкту 6004-д “Про забезпечення конституційних прав громадян на безпечне для життя і здоров’я довкілля”. Він вже схвалений Верховною Радою у першому читанні та має запустити реформу зменшення та контролю промислового забруднення. 

Зі стартом реформи промисловість матиме майже у 12 років для переходу на нові сучасні та “дружні для довкілля” технології – 4 роки на введення в дію висновків Найкращих доступних технологій та методів управління та можливість відступу до 7 років, щоб модернізуватися та досягти стандартів ЄС. 

Для України запуск реформи дозволить швидко відбудувати зруйновані росією промислові об’єкти, поставити економіку на “повоєнні рейки”, залучити для цього міжнародні інвестиції та вивести національну продукцію на світові ринки. 

При цьому, буде запроваджено інструменти контролю та зменшення негативного впливу на довкілля, для відновлення якого після війни державі знадобиться докласти значних зусиль.