Монреальський протокол: майже 40 років найуспішнішій глобальній угоді у сфері захисту довкілля

16/09/2023 : 8:00

Сьогодні світ відзначає день охорони озонового шару. Україна у 1986 році як і 197 країн приєдналася до екологічної угоди – Віденської конвенції про захист озонового шару, а згодом ратифікувала Монреальський протокол. Кожна країна підписант припиняла або обмежувала виробництво ряду речовин, що виснажували захисну оболонку Землі. Як наслідок 99% речовин, які пошкоджували озоновий шар були під забороною. Це допомогло запобігти глобальному потеплінню на 0,5-1 градус Цельсія до середини цього століття порівняно зі сценарієм безконтрольного збільшення цих речовин. 

Втім це не означає, що озоновий шар в абсолютній безпеці. На заміну озоноруйнівним речовинам людство винайшло замінники, які не пошкоджують озоновий шар, але створюють парниковий ефект. Називаються вони “Гідрофторвуглеці”, скорочено ГФВ.  Україна не виготовляє їх, втім імпортує. Вони широко використовуються в секторах побутового кондиціонування та охолодження. А також в піноутворювачах, пропелентах для балончиків і як сировина для виробництва інших хімічних речовин. Щоб вирішити і цю проблему та до 2100 року призупинити глобальне потепління ще на 0.5 градуса, Україна має намір ратифікувати Кігалійську поправку. Вона не вимагає повної відмови від використання ГФВ, а лише зменшення на 85% від базової лінії. 

Для цього Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України вже розробило законопроєкт «Про ратифікацію Поправки до Монреальського протоколу про речовини, що руйнують озоновий шар», з його текстом можна ознайомитися на нашому сайті. Наразі триває процес громадського обговорення.