Відновлення зруйнованих природних екосистем – надважливе завдання для України та світу: триває робота над розробкою механізмів та планів відбудови

23/10/2023 : 14:06

Відновлення зруйнованих природних екосистем – надважливе завдання для України та світу. Вже сьогодні працюємо над розробкою механізмів та планів відновлення

Досягнуті успіхи та майбутні плани відновлення довкілля обговорили під час панелі «Відновлення зруйнованих природних екосистем» на Міжнародній конференції «United for Justices. United for Nature».

Перший заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександр Краснолуцький запевнив, що Україна слідуватиме усім стандартам Green Deal. «Ми робимо все, аби зберегти біорізноманіття, збільшити природоохоронні території та відновити водні обʼєкти», – підкреслив він. 

Перша віце-прем’єр-міністерка України – Міністерка економіки України Юлія Свириденко представила дослідження наслідків підриву росіянами Каховської ГЕС. Зазначила, що за даними дослідження Міністерства економіки, United Nations in Ukraine та експертів Київська школа економіки, руйнування греблі Каховської ГЕС завдало Україні збитків сумарно на 14 мільярдів доларів. Аби відновити та відбудувати усе зруйноване потрібно залучити понад 5 мільярдів доларів.

Міністерка навколишнього середовища Республіка Молдова Йорданка-Родіка Йорданов наголосила на пріоретизації відновлення, напрацюванні дієвих та довгострокових планів. Але підкреслила, що базовим та першочерговим залишається безпека та розмінування. 

Модерувала пленарну сесію радниця Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України та Голови Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України Світлана Немеш

Спікерами були:

  • Олександр Краснолуцький, Перший заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України. 
  • Юлія Свириденко, перша віцепрем’єр-міністерка – міністерка економіки України
  • Маргот Вальстрем, колишня міністерка закордонних справ Швеції; 
  • Штефан Гайснер, партнер PwC
  • Йорданка-Родіка Йорданов, Міністерка навколишнього середовища Республіки Молдова 

Україна вдячна нашим партнерам за підтримку та допомогу у відновленні навколишнього середовища. Разом ми зможемо перемогти та відновити все.