Як регіонам адаптуватися до зміни клімату?

24/10/2023 : 9:12

Про це йшлося під час вебінару “Презентація результатів оцінки вразливості секторів економіки до зміни клімату на прикладі Львівської області”.

Так, за даними експертів, період з червня по вересень 2023 року в Україні став найтеплішим за всю епоху інструментальних вимірювань, починаючи із 19 століття. Цей рік ще не завершився, тож він може стати унікальним за кількістю зафіксованих температурних рекордів. Приміром, днями в Одеській області було зафіксовано надзвичайно високу, як для жовтня температуру +30 градусів за Цельсієм. 

Експерти проєкту APENA3 розповіли:

  • про поточний стан довкілля на Львівщині;
  • про кліматичні особливості регіону;
  • про свої напрацювання у розробці стратегій адаптації до зміни клімату.

Кліматологиня Світлана Краковська презентувала таблицю чинників, які були використані для оцінки ризиків, чутливості секторів економіки та для напрацювання прогнозів кліматичної зміни і розробки практичних рекомендацій для Львівщини.

Нагадаємо, що розробка стратегій адаптації для пілотних областей України проводиться на основі спеціальної Методики, розробленої проєктом APENA3 спільно із Міндовкілля. У процесі роботи над драфтами стратегій для Миколаївської, Івано-Франківської та Львівської областей Методика була апробована, доопрацьована та вдосконалена. У майбутньому вона може бути використана у розробці стратегій адаптації до зміни клімату для інших областей України.

Детальніше всі ці питання будуть розглядатися 24 та 25 жовтня у Львові на семінарі “Застосування кліматичної інформації для оцінки секторів економіки до зміни клімату Львівської області”. 

Захід, організований Міндовкіллям спільно з проєктом APENA3 та за підтримки проєктів Угода Мерів-Схід та EU4climate від UNDP Ukraine.