United for Justice. United for Nature: в Україні обговорили механізми притягнення рф до відповідальності за злочини проти довкілля

24/10/2023 : 14:00

20 – 21 жовтня у Києві проходив Міжнародний форум “United for Justice. United for Nature”, організованої Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України спільно з Генеральною прокуратурою України. 

Понад 400 учасників з усієї Європи, серед яких політики, юристи, науковці, природоохоронці, представники дипломатичних установ та міжнародних організацій об’єднали зусилля задля справедливості та реалізації пункту 8 Формули миру Президента України Володимира Зеленського. 

Порахувати збитки, завдані війною довкіллю, та домогтися справедливих репарацій. Запобігти майбутнім військовим злочинам проти природи та показати кожному, що війна це дорого. “Звірити годинники”  та узагальнити підходи і довкіллєвий досвід останніх двадцяти років.

Саме про це йшлося на Форумі і саме на цьому наголосив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль: “рф кожного дня нищить наших людей, наші підприємства й інфраструктуру, наше довкілля, наше повітря, землі, ліси та водойми. Загальні збитки довкіллю внаслідок російської агресії сьогодні складають понад 2 трлн гривень або 55,6 млрд євро. І компенсація цих збитків має відбуватися за рахунок конфіскованих російських активів. Тоді принцип “росія заплатить” буде втілений у життя.”

За словами Міністра Руслана Стрільця, за час повномасштабного вторгнення росія вчинила в Україні понад 2,5 тис. злочинів проти довкілля. Це лише ті, що вдалося зафіксувати, враховуючи відсутність доступу до частини українських територій. Після деокупації населених пунктів ця цифра буде більшою, а отже і розмір збитків, які росія має відшкодувати. Так, за підрахунками експертів місії UNEP, відновлення довкілля лише Півдня коштуватиме мінімум 59 млн доларів.

Як відзначив Генеральний прокурор України Андрій Костін, Україна перша в історії людства, хто розслідує злочини проти довкілля, як воєнні. Україна має стати стандартом того, як має бути для всього світу, як потрібно протистояти агресору та боротися з екоцидом. 

Під час Форуму Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець презентував проєкт Міжнародної довкіллєвої декларації, яка пропонує світові єдині для всіх інструменти оцінки збитків довкіллю та притягнення агресорів до відповідальності.

«Декларація має стати тим документом, який сприйматимуть абсолютно всі країни, незалежно від того, в якому часовому або кліматичному поясі вони знаходяться. А ще довести будь-якому агресору: війна – це дорого, і не тільки з точки зору вартості військової техніки, а й з точки зору збитків навколишньому середовищу», – повідомив Руслан Стрілець.

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець спільно з Єврокомісаром ВІргінююсом Сінкявічусом та Федеральною міністеркою навколишнього середовища, охорони природи, ядерної безпеки та захисту споживачів Німеччини Штеффі Лемке, відкрили Кліматичний офіс у Києві. Установа завершить розбудову кліматичного врядування в нашій країні.

«Кліматичний офіс підтримуватиме Уряд України у реалізації кліматичної політики та допомагатиме регіонам та бізнесу у реалізації проєктів з декарбонізації та адаптації. Установа стане інструментом залучення зелених фінансів (кліматичних) на післявоєнне відновлення України та сприятиме розбудові системи торгівлі викидами в Україні», – зазначає Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

Також Міністр Руслан Стрілець на полях Міжнародної конференції «United for Justice. United for Nature» разом з Єврокомісаром з навколишнього середовища, океанів та рибальства Віргінююсом Сінкявічусом та колегами – міністрами довкілля провели Міністерську зустріч – обговорили план дій за Пунктом 8 Володимира Зеленського. За круглим столом – Міністри довкілля Німеччини Штеффі Лемке, Фінляндії Ісмо Тіаінен, Болгарії Юліан Попов, Литви Сімонас Гентвілас, Молови Йорданка-Родіка Йорданов, Румунії Мірча Фечет та представник Чеського Уряду Їржі Легейчек. Країни, які є нашими потужними партнерами. 

Міністр Руслан Стрілець провів двосторонні зустрічі:

  • з Міністром охорони навколишнього середовища та водних ресурсів Болгарії Юліаном Поповим обговорили важливість єднання наших країн у контексті безпеки Чорноморського регіону. Пан Юліан запевнив у готовності Болгарії приєднатись до співголовування у робочій групі з виконання пункту 8 Формули миру Президента Володимира Зеленського.
  • з Федеральною міністеркою навколишнього середовища, охорони природи, ядерної безпеки та захисту споживачів Німеччини Штеффі Лемке.
  • з депутаткою Європарламенту від німецьких Зелених Віолою фон Крамон-Таубадель. Серед домовленостей – посилити співпрацю у довкіллєвих питаннях.
  • з Міністеркою навколишнього середовища Республіки Молдова Iordanca Iordanov обговорили практичне втілення тристоронньої декларації щодо сталого управління річковим басейном Пруту.

Результатом Форуму стали три важливі міжнародні угоди:

  • з PwC Німеччина щодо підтримки України у розслідуванні та оцінці шкоди довкіллю, спричиненої війною;
  • з Молдовою та Румунією щодо сталого управління басейном річки Прут;
  • з Румунією щодо реалізації спільних проєктів.

Крім того, у межах форуму відбулося засідання Міжнародної робочої групи щодо екологічних наслідків війни, співголовами якої є Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак та екс-віце-прем’єр-міністр, колишній міністр закордонних справ Швеції Маргот Вальстрем.

Загалом протягом двох днів проведено десять пленарних сесій. Ключові теми:

  • Російський екоцид в Україні. Небезпека для всього світу
  • Розслідування та забезпечення відповідальності за шкоду, заподіяну довкіллю внаслідок війни 
  • Кліматичні виклики в умовах війни 
  • Виступ представника уряду високого рівня про екологічні виклики, безпеку та європейську інтеграцію
  • Міністерська зустріч
  • Відповідальність рф за шкоду, заподіяну довкіллю в Україні внаслідок війни 
  • Проголошення проєкту Київської декларації про навколишнє середовище. 
  • Каховська ГЕС: тероризм чистої води. Найбільша техногенна катастрофа останніх десятиліть 
  • Розтерзані війною: руйнівні наслідки російської агресії для біорізноманіття. 
  • Роль НУО в контексті екологічних наслідків війни.

Дякуємо усім, хто відвідав та взяв активну участь у підготовці та проведенні Форуму!

Дякуємо міжнародним партнерам України за підтримку.