Підтримка ЄС у розбудові кліматичної політики України: результати проєкту EU4Climate

16/11/2023 : 18:16

Делегація Міндовкілля взяла участь у підсумковому заході та засіданні Керівного комітету проєкту EU4Climate. Заходи відбулися у гібридному форматі у Брюсселі за участю представників Єврокомісії, ПРООН та делегатів від урядів України, Вірменії, Азербайджану, Грузії та Молдови.

Мета – підбити підсумки проєкту EU4Climate за 2019-2023 роки.

Які проєкти Міндовкілля вдалося реалізувати за підтримки EU4Climate:

  • оновити НВВ;
  • створити Стратегію екологічної безпеки та адаптації до зміни клімату на період до 2030 року;
  • розробити дорожню карту для імплементації в Україні стандартів ЄС;
  • підготувати рекомендації до проєкту рамкового закону про клімат;
  • провести серію тренінгів з планування адаптації до зміни клімату для представників понад 100 міст України.

Також проєкт підготував рекомендації з удосконалення законодавства України щодо моніторингу та звітування про викиди парникових газів.

За словами заступниці Міністра Вікторії Киреєвої, Україна виступає за продовження результативної співпраці з ЄС у боротьбі зі зміною клімату, реалізації Паризької угоди та удосконаленні кліматичної політики та законодавства.

Проєкт EU4Climate мав на меті сприяння пом’якшенню та адаптації до змін клімату, а також розвитку низьковуглецевої і стійкої до кліматичних змін економіки відповідно до Паризької угоди у Вірменії, Азербайджані, Грузії, Молдові та Україні. У рамках проєкту EU4Climate, ЄС та Програма розвитку ООН (UNDP)  надавали підтримку урядам країн Східного партнерства в питаннях розробки та впровадження відповідних кліматичних політик.