В Узбекистані триває 21 сесія Комітету з огляду впровадження Конвенції ООН про боротьбу з опустелюванням

17/11/2023 : 9:31

Понад 170 представників від країн та міжнародних організацій з Африки, Азії, Латинської Америки та Карибського басейну, Північного Середземномор’я та Центральної й Східної Європи долучилися до цього заходу, щоб обговорити результати виконання Конвенції. Україну на заході представляє Перший секретар Посольства України в Республіці Узбекистан Юсуф Ібрагімович Куркчі.

«російська збройна агресія охоплює всі аспекти нашого життя, включаючи довкілля. Близько двохсот тисяч гектарів нашої землі забруднені мінами й снарядами, що не розірвалися. На відновлення земельних ресурсів та довкілля необхідні десятиріччя. Війна, яка триває на європейському континенті, є екзистенційною загрозою миру і приносить безпрецедентні та довгострокові наслідки», – наголосив пан Куркчі у своїй заяві про наслідки для довкілля від повномасштабної війни росії проти України.

Розповідаючи про теракт рф на Каховській ГЕС пан Куркчі закликав міжнародні організації, глобальну спільноту захисників довкілля і політиків включати цей російський злочин у свої робочі повістки.

«Ми маємо разом знайти спільні відповіді на всі екологічні загрози, створені агресією. Без цього не буде повернення до нормального, стабільного життя, а відлуння війни збережеться ще надовго – у вибухах мін, які забирають життя, у забрудненні води, ґрунту, атмосфери та природного довкілля», – повідомив пан Куркчі.

Нагадаємо, що Конвенція ООН про боротьбу з опустелюванням схвалена в 1994 році в Парижі. Україна до неї приєдналася у 2002 році. Конвенція спрямована на пом’якшення наслідків деградації земель, захисту та відновлення нашої землі, забезпечення більш безпечного, справедливого та стійкого майбутнього.