Яких збитків завдала росія клімату за 18 місяців війни в Україні

06/12/2023 : 10:50

На полях СОР28 Міндовкілля спільно з Ініціативою з обліку викидів парникових газів від війни та ГО Екодія представили дані третього проміжного дослідження кліматичних збитків, спричинених російською війною в Україні.

За словами заступниці Міністра Вікторії Киреєвої, загальні кліматичні збитки, які спричинила та має компенсувати росія, оцінюються у понад $11 млрд. Загальний обсяг викидів після 18 місяців війни оцінюється в 150 мільйонів тонн CO2e. Це перевищує річний обсяг викидів такої високорозвиненої країни, як Бельгія.

«росія має відшкодувати Україні цю суму як репарацію за викиди, спричинені війною», – зазначила заступниця Міністра Вікторія Киреєва.

Однак ні у міжнародній кліматичній політиці, ні в міжнародному гуманітарному праві немає чіткого способу зобов’язати її до цього.

«Це не означає, що росію неможливо притягти до відповідальності. Україна разом з міжнародними союзниками формує Міжнародний компенсаційний механізм, щоб фінансувати відновлення. Ми переконані, що збитки, завдані клімату, мають бути частиною цього механізму та реєстру завданої шкоди, який розробляють під егідою Ради Європи», — каже Леннард де Клерк, провідний автор дослідження.

Автори дослідження оцінюють викиди від бойових дій у 37 млн тонн СО2е. Ще 22,2 млн тонн спричинені пожежами – їхня кількість зросла у 36 разів протягом першого року повномасштабної війни у порівнянні з 12 місяцями до вторгнення.