Інклюзивне відновлення: на СОР28 обговорили забезпечення гендерної рівності в зеленій відбудові України

18/12/2023 : 14:53

Аспекти зеленої відбудови стали одним із фокусів Павільйону України на Конференції ООН зі зміни клімату СОР28. Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні за підтримки уряду Швеції провела у Павільйоні захід, присвячений забезпеченню гендерної рівності в оцінці шкоди довкіллю та процесі «зеленої»відбудови.

Зі вступним словом виступив Євгеній Федоренко, заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України. Він зазначив, що Україна у своєму зобов’язанні “відбудувати краще, ніж було” (Build Back Better) надає пріоритет гендерній рівності та розширенню прав і можливостей жінок, а нещодавнє прийняття Державної стратегії забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків узгоджується з міжнародними стандартами, прокладаючи шлях до гендерно-справедливого та інклюзивного відновлення.

“Ми повинні визнати еволюцію гендерних ролей у результаті війни та розширення внеску жінок у розвиток енергетики і діяльність з охорони довкілля. Врахування гендерних аспектів у політиці зеленої відбудови  – це не лише питання справедливості, а й стратегічний імператив для розкриття повного економічного потенціалу країни”, – заявив Євгеній Федоренко.

Модератором дискусії виступила Анна Жовтенко, проєктна менеджерка UNDP в Україні. Серед спікерів: Мартін Йаре (аналітикиня UNDP в Україні), Ірина Кондратенко (Heinrich Boll Foundation), Анна Аккерман (Екодія), Валентина Бєлякова (Жіночий енергетичний клуб України), Олександр Дячук (Національна академія наук України), Оксана Кисіль (Угода мерів Схід), та Маріана Євсюкова (представниця Світової федерації українських жіночих організацій в ООН). Вони обговорили шляхи розв’язання таких проблем, як:

  • недостатня представленість жінок у прийнятті рішень щодо енергетики та змін клімату;
  • «гендерна сліпота» енергетичних і кліматичних політик;
  • значний розрив в оплаті жіночої та чоловічої праці.

Повний відеозапис панельної дискусії