Сумщина робить перші кроки для створення сучасної сміттєпереробної інфраструктури в рамках реформи

21/12/2023 : 13:00

Першочерговий план дій та необхідні підготовчі заходи обговорили радник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Сергій Довгалюк із начальником Сумської обласної військової адміністрації Володимиром Артюхом та представниками громад.

“Міндовкілля разом з міжнародними партнерами вже розробило план розміщення нових сміттєобробних заводів по всій країні. У рамках реформи ми змінюємо підходи та прагнемо впровадити технології глибокої переробки відходів без захоронення. Це не лише економічно рентабельно, але й екологічно безпечно, а ще сприятиме руху нашої країни до ЄС і вирішенню багаторічних проблем із сміттям”, наголосив Сергій Довгалюк.  

У регіоні зводити планують збудувати у Сумах, Шостці, Конотопі та Охтирці. Розглядається також можливість залучення до проєкту Ромнів.

На першому етапі громади визначать ділянки під будівництво. Далі буде здійснено аналіз їх технічних параметрів на місцях. Наступні кроки – підписання меморандуму про співпрацю, підготовка технічної документації із залученням донорських ресурсів та розробка інвестпроєкту.

Нагадаємо, наразі пілотні проєкти із будівництва сміттєобробних заводів вже запущені на Київщині, Полтавщині, Одещині та Івано-Франківщині. На черзі – Житомирщина, Закарпаття, Харківська та Дніпропетровська області. 

Як відзначав Міністр Руслан Стрілець, всього по Україні має бути реалізовано 207 таких інвестиційних кейсів. Їх загальна вартість становить близько 4 млрд доларів, тож вже тривають перемовини з потенційними інвесторами.