“Безпека України є невід’ємною частиною світової та регіональної безпеки”, – співголови 4-ї зустрічі радників з питань нацбезпеки у Давосі ухвалили прескомюніке

15/01/2024 : 16:17

У документі співголів 4-ї зустрічі радників з питань національної безпеки та зовнішньої політики Швейцарії та України зазначається, що війна проти України є одним із головних дестабілізуючих факторів безпеки у світі.

Четверта зустріч радників з питань національної безпеки та зовнішньої політики зібрала рекордну кількість учасників: понад 80 держав і міжнародних організацій. Цей захід є логічним продовженням зустрічей, які відбулися у 2023 році в Копенгагені, Джидді та на Мальті. 

У Давосі презентували п’ять пунктів Формули:

  • «Виведення російських військ і припинення бойових дій»;
  • «Відновлення справедливості»;
  • «Екологічна безпека»;
  • «Недопущення ескалації та повторення агресії»;
  • «Підтвердження закінчення війни».

Крім того, відбулися дві спеціальні сесії, присвячені продовольчій безпеці та гуманітарним аспектам війни відповідно.

На заході були проведені відкриті та конструктивні переговори, під час яких учасники обговорили ключові принципи досягнення всеохопного, справедливого й тривалого миру для України та всього світу. Такий мир має ґрунтуватися лише на Статуті ООН, відповідних резолюціях Генеральної Асамблеї ООН та ключових принципах міжнародного права.

Нагадаємо, що Міністр Руслан Стрілець спільно з Першою віце-прем’єр-міністеркою – Міністеркою економіки Юлією Свириденко на полях 4-ї зустрічі радників з нацбезпеки розповів про напрацювання щодо досягнення екологічної безпеки та представив актуальні цифри щодо збитків довкіллю

Наводимо основні тези прескомюніке:

  • Зустріч у Швейцарії є символічною, оскільки ця країна завжди була віддана принципам міжнародного права. Саме у швейцарській Женеві міжнародна спільнота ухвалила ряд конвенцій щодо гуманного ставлення під час війни, зокрема Женевські конвенції 1949 року про захист жертв війни.
  • Жорстока війна проти України триває вже майже два роки й супроводжується постійними масовими атаками на цивільну та критичну інфраструктуру України, її населення. Лише нещодавні атаки ракет та безпілотників на найбільші міста України забрали життя декількох десятків цивільних українців, що безумовно підлягає найрішучішому засудженню.
  • Мирні зусилля необхідно значно посилити, щоб покласти край війні справедливим і всеосяжним шляхом. Завданням світової спільноти є не тільки завершення війни, а й подолання наслідків всіх тих криз, які були нею породжені по всьому світові.

Детальніше https://bit.ly/3U28nOm