Руслан Стрілець: євроінтеграція – не лише політичний крок, а й можливість посилити захист довкілля та інтегрувати екологічні стандарти в усі сфери економіки

01/02/2024 : 14:18

Міністр Руслан Стрілець на полях Міжнародного довкіллєвого форуму “United for Nature. Agenda for Ukraine” обговорив з європейськими колегами – Міністром довкілля, водних та лісових ресурсів Румунії Мірчою Фекетом, Міністром навколишнього середовища Молдови Іорданкою-Родікою Йорданов, Міністром захисту довкілля Болгарії Юліаном Поповим виклики переговорного процесу щодо вступу України до ЄС.

«Попри війну, Україна впевнено крокує шляхом виконання зобов’язань перед Євросоюзом і покращує свої досягнення. Завдяки селф-скринінгу довкіллєвого законодавства ми систематизували роботу з його адаптації до норм ЄС. Тепер маємо дорожню карту і можемо планувати стратегію роботи міністерства на декілька років вперед», – наголосив Руслан Стрілець.

Результати селф-скринінгу показали, що розділ «Навколишнє середовище та зміна клімату» – у ТОП-5 за кількістю правових актів ЄС, які необхідно імплементувати. Це майже 200 директив та регламентів. Перелік з кожним роком зростає за кількістю та ускладнюється, але ми плануємо імплементувати більшість директив та регламентів до 2026 року.

«Найбільший виклик – кроссекторальна координація. Захист довкілля та клімату мають бути інтегровані майже у всіх секторах економіки – в енергетиці, надрокористуванні, інфраструктурі, сільському господарстві, транспорті та будівництві», – зазначив Руслан Стрілець.

За словами Руслана Стрільця, за підсумками офіційного звіту Єврокомісії «Україна 2023» щодо прогресу євроінтеграції нашої країни були визначені п’ять важливих екологічних та кліматичних реформ. Це наш дороговказ:

  • Запобігання промисловому забрудненню. Імплементуємо 75-ту Директиву щодо промислових викидів і адвокатуємо схвалення закону цього року.
  • Кліматична політика. Закон України «Про основні засади державної кліматичної політики» має створити основу для національної кліматичної політики. Працюємо над нашим наступним Національно-визначеним внеском. Він буде більш амбітним, ніж поточний.
  • Ринкові механізми вуглецевого ціноутворення. Наші плани – ухвалення Плану заходів щодо створення національної системи торгівлі викидами парникових газів до 2025 року. Відновлення обов’язкової системи МЗВ до 2025 року.
  • Відновлення та збереження природних ресурсів. Впровадження законодавства щодо зменшення вирубок та деградації лісів до 2026 року.
  • Розвиток циркулярної економіки. Спільно з Міністерством економіки України працюватимемо над ухваленням стратегії впровадження принципів циркулярної економіки та Плану дій до 2025 року.

«Україна готова до цих викликів, і ми дуже цінуємо підтримку та партнерство ЄС на цьому складному, але важливому шляху. Членство в ЄС для нас не кінцева мета, а шлях до нашого зеленого майбутнього», – підсумував Руслан Стрілець.