Інтерв’ю Міністра Руслана Стрільця для телеканалу «Інтер» до других роковин повномасштабного вторгнення рф на територію України

24/02/2024 : 16:42

Наша мета – зробити так, щоб будь-який агресор зрозумів, що війна – це дорого не тільки через вартість рушниці, військової техніки, екіпіровки для військового. Війна – це дорого, тому що в результаті воєнних дій руйнується довкілля, яке відновити за 1 день неможливо. Якщо дерево росло, наприклад, 70-80 років, що б ми не робили, воно не виросте за 1 день, навіть не за 1 рік. Тому це втрати, які, на жаль, неможливо буде повернути.

Про збитки довкіллю, які зазнала Україна за 2 роки повномасштабної війни, Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець розповів у інтерв’ю для телеканалу «Інтер» до других роковин повномасштабного вторгнення рф на територію України.

За словами Руслана Стрільця, обрахунок збитків довкіллю внаслідок війни – унікальний трек для усього світу. Наша кінцева мета – не просто обрахувати втрати довкіллю, а включити у вартість цих збитків втрати внаслідок недоотримання екосистемних послуг. Сьогодні екологічні інспектори поки що розраховують площі забруднення земель, лісів, водних ресурсів, концентрації забрудників за моделлю, яка передбачена українським законодавством.

Що є найбільш забруднюючим фактором для довкілля внаслідок війни?
Які екосистеми опинилися під загрозою зникнення?
Наскільки реально притягнути країну-агресора до відповідальності у міжнародних судах?

Деталі в ексклюзивному інтерв’ю Руслана Стрільця