Для України важливе долучення Польщі до оцінки збитків довкіллю у рамках пункту 8 Формули миру Президента Володимира Зеленського

11/03/2024 : 18:04

На цьому наголосив заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Євгеній Федоренко під час Дев’ятого засідання Українсько-польської Міжурядової комісії з питань економічного співробітництва. 

У рамках роботи комісії сьогодні у Львові обговорювали низку напрямків співпраці між двома країнами, у тому числі і у сфері захисту довкілля. 

“Збитки українському довкіллю внаслідок повномасштабного вторгнення росії вже становлять 57,3 млрд євро. Пропонуємо польській стороні долучитись до оцінки збитків у рамках реалізації пункту 8 Формули Миру Володимира Зеленського. Зокрема, запрошуємо приєднатися до Довкіллєвої декларації, яка передбачає створення відповідної Платформи для оцінки збитків”, – зазначив Євгеній Федоренко. 

За його словами, не менш важливим стрімом у реалізації пункту 8 Формули Миру є Екологічний договір для України, який напрацювала Міжнародна  робоча група з оцінки екологічних наслідків війни під головуванням екс-міністерки закордонних справ Швеції Маргот Вальстрем та голови Офісу Президента України Андрія Єрмака. Документ містить 50 рекомендацій, для України та світової спільноти, які втілюють уніфікований підхід до оцінки впливу російської війни в Україні на довкілля, визначають підходи до компенсації за заподіяну шкоду, а також пропозиції щодо «зеленого» відновлення. 

“Ці заходи спрямовані на реалізацію не лише Україною, а й нашими міжнародними партнерами, зокрема, щодо надання міжнародної підтримки Україні. В цьому контексті ми високо цінуємо зацікавленість Республіки Польщі в реалізації пунктів новітньої української ініціативи”, – зазначив заступник Міністра.

У рамках роботи комісії Євгеній Федоренко також провів двосторонню зустріч із  заступником Міністра клімату та навколишнього середовища Польщі Мілошем Мотикою. 

Заступник Міністра передав польським колегам Екологічний договір та розповів про основні виклики, які стоять перед Україною у питаннях обрахунку збитків та  відновлення довкілля. 

Серед іншого, обговорили і підтримку Польщі у проведенні євроінтеграційних реформ в Україні, зокрема у сферах управління відходами та водними ресурсами, а також збереження біорізноманіття.