НТР Міндовкілля опрацьовує пропозиції науковців щодо відновлення території, яка постраждала внаслідок підриву греблі Каховської ГЕС

13/05/2024 : 11:20

На засіданні науково-технічної ради Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів обговорювалися питання відновлення території, що постраждала внаслідок підриву греблі Каховської ГЕС. Загалом засідання було присвячене пошуку шляхів мінімізації впливу на довкілля наслідків цієї катастрофи.

Серед учасників науково-технічної ради представники з Інституту гідробіології НАН України, Інституту водних проблем і меліорації НААН України, Інституту ботаніки ім. М. Г. Холодного НАН України та інших відомих наукових установ України.

Сергій Афанасьєв, директор Інституту гідробіології НАН, у своїй доповіді висвітлив результати досліджень з оцінювання екосистемних трансформацій, що стали наслідком катастрофи, та відзначив необхідність раціонального відновлення Каховського водосховища з урахуванням екологічних і техніко-економічних аспектів. Від інституту запропонував  розглянути та обрахувати можливі варіанти з одамбування північно-східної мілководної частини водосховища, де й була розташована територія Великого Лугу.

Михайло Яцюк, директор Інституту водних проблем і меліорації НААН, зауважив, що сьогодні альтернатив до відновлення водосховища не існує, і необхідно розглядати цей процес з урахуванням всіх екологічних і економічних факторів для максимального збереження водних екосистем.

У результаті засідання науковці вирішили створити робочу групу з членів науково-технічної ради для подальшого обговорення та розробки позиції Міндовкілля у питаннях відновлення території, яка постраждала внаслідок катастрофи, з урахуванням мінімізації впливу на довкілля. Також обговорювалися тематики наукових досліджень і науково-технічних розробок Міндовкілля на наступні п’ять років.