Вплив кліматичних змін на сільське господарство та продовольчу безпеку країни потребує впровадження адаптаційних заходів на різних рівнях – від національного до місцевого

17/05/2024 : 12:27

Про це заступник Міністра Сергій Власенко зазначив під час свого виступу на другій національній конференції-виставці «Хлібна індустрія», яка відбулася в Черкасах.

«Вчені прогнозують, що підвищення температури повітря у найближчому майбутньому вплине на збільшення врожайності та продовження періоду вегетації певних зернових культур на Півночі країни. Одночасно такі тенденції можуть стати  згубними для інших культур», – наголосив Сергій Власенко. 

За його словами, у цілому при зміні клімату зростатимуть й випадки екстремальної спеки. Це матиме негативний вплив на аграрний сектор країни.

У своєму виступі Сергій Власенко проінформував про напрацювання Міндовкілля у сфері національної кліматичної політики та роботу над адаптаційними кліматичними заходами.

«Міндовкіллям розроблений проєкт Стратегію кліматичної політики до 2035 року та операційний план, які були презентовані в Брюсселі, і на кліматичній Конференції COP28. Найближчим  часом буде винесена на розгляд Уряду. Стратегія стане одним з основних документів, який буде нашим дороговказом та чітко визначатиме нашу мету, наші цілі та основні заходи», – наголосив Сергій Власенко.  

Також Сергій Власенко зауважив, що за оцінками Світового банку, загальна сума збитків у сільському господарстві становить 10,3 млрд доларів США, а втрати – 69,8 млрд доларів США. Ці цифри включають збитки й втрати від руйнування Каховської греблі.