Олександр Краснолуцький взяв участь у нараді голови ЕкоКомітету з керівництвом Департаменту ядерної безпеки ЄБРР

20/05/2024 : 11:46

Перший заступник Міністра Олександр Краснолуцький взяв участь у нараді Комітету з питань екологічної політики та природокористування з Директором Департаменту ядерної безпеки Європейського банку реконструкції та розвитку паном Балтазаром Ліндауером, Керівником Рахунку Міжнародного співробітництва для Чорнобиля паном Евансом Саймоном, Головою Асамблеї Вкладників Рахунку міжнародного співробітництва для Чорнобиля паном Філіпом Беннеттом, фахівцем із роботи із Донорами ЄБРР пані Олівією Одді та іншими представниками Департаменту ядерної безпеки ЄБРР. 

Під час наради обговорювалися важливі питання, пов’язані з Зоною відчуження та ядерною безпекою:

Рахунок міжнародного співробітництва для Чорнобиля (РМСЧ):

  • хід процесу ратифікації Рамкової угоди між Україною та ЄБРР щодо діяльності РМСЧ;
  • стан реалізації проєктів РМСЧ та їх обмеження, зокрема через відсутність механізму звільнення від оподаткування.
  • плани ЄБРР щодо нових проєктів РМСЧ.
  • основні питання порядку денного найближчого засідання Асамблеї Вкладників РМСЧ 2 липня 2024 року, зокрема щодо підходів до збору додаткових коштів для Рахунку.

Стан та перспективи діяльності в рамках Рахунку ядерної безпеки:

  • поточний стан справ та перспективи арбітражного процесу щодо проєкту Сховища відпрацьованого ядерного палива №2;
  • короткострокові плани ЄБРР щодо спілкування з Вкладниками фонду.

Олександр Краснолуцький поінформував про законопроєкт № 0265 щодо ратифікації Рамкової угоди між Україною та ЄБРР стосовно діяльності РМСЧ. Комітети Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування і зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва підтримали цей законопроєкт. У Рамковій угоді викладені положення щодо співпраці для досягнення мети РМСЧ, зокрема виконання відновлювальних робіт у зоні відчуження внаслідок вторгнення російських військ.

Також було повідомлено про ухвалені рішення Уряду, які спрощують процедуру отримання, використання та обліку гуманітарної допомоги підприємствами та установами, що належать до сфери управління ДАЗВ, від міжнародних партнерів. Ухвалена Стратегія розвитку Зони відчуження до 2032 року визначає основні цілі, завдання та перспективні напрями ефективного використання територій зони відчуження.