ЄБРР високо оцінює діджиталізацію геологічної інформації в Україні

20/05/2024 : 15:40

Зокрема, йдеться про перші результати проєкту з оцифрування геологічної інформації, що реалізується в Україні у рамках Меморандуму з Європейським банком реконструкції та розвитку, укладеного 16 листопада 2022 року в Брюсселі.

Відтак учасники проєкту –  Державна служба геології та надр України і ДНВП «Геоінформ України» під час головного заходу ЄБРР, що проходив у Єревані, відзначені особливою нагородою «За розвиток ринку критичної сировини в Україні». 

Наразі у рамках Меморандуму реалізовано пілотну фазу проєкту – придбано необхідне технічне обладнання, програмне забезпечення та відскановано перших 6000 книг геологічних звітів, які опубліковано на інтерактивній мапі.

Загалом передбачено оцифрувати 60000 книг геологічних звітів і графічних додатків та перекласти метадані англійською мовою.

Ці матеріали стануть частиною “data room”, якою зможуть користуватися потенційні інвестори для власного аналізу лотів та виставлення їх на відкритті міжнародні конкурси й аукціони.

На черзі початок імплементаційної фази проєкту. Її метою є продовження робіт з оцифрування даних про об’єкти з покладами корисних копалин, що є в переліку стратегічних та критичних для України та ЄС. У квітні цього року Держгеонадра офіційно звернулися листом до Першого Віце-президента ЄБРР Jürgen Rigterink із клопотанням про продовження проєкту.

Нагадаємо, 16 листопада 2022 року в рамках проведення Raw Materials Week в Брюсселі у присутності Віце-президента Єврокомісії Мароша Шефчовича та Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслана Стрільця Держгеонадра та ЄБРР підписали Меморандум про технічну допомогу з оцифрування вторинної геологічної інформації, розвитку ІТ-архітектури та функціоналу Державного геологічного порталу. 

За словами Міністра Руслана Стрільця, така робота сприятиме створенню карти інвестиційних можливостей для України. Адже після заміни “тонни паперів з геологічною інформацією на онлайн дані у зручному форматі, в Україні буде забезпечено вільний доступ до інформації про сировинні ресурси для кожного інвестора, як українського, так і іноземного”.

Результати цифровізації галузі можна переглянути у короткому відеоогляді: https://youtu.be/hoqVMN9lRPE