Україна презентувала свої напрацювання щодо кліматичної політики на Istanbul Development Dialogues 2024!

21/05/2024 : 16:59

Вже з 2015 року Istanbul Development Dialogues (IDD) від ПРООН стали однією з важливих світових платформ для обговорення сучасних викликів сталого розвитку. Цей захід об’єднує політиків, бізнес-лідерів та експертів з різних сфер для обміну ідеями та формування інноваційної політики. Цього року тема IDD присвячена нагальним питанням масштабування кліматичних дій та кліматичних фінансів, з особливим акцентом на потреби Європи та Центральної Азії.

Захід відбувався за підтримки об’єднаних зусиль OECD та UNDP Ukraine / ПРООН в Україні. У рамках заходу відбулись важливі обговорення щодо адаптації до зміни клімату, декарбонізації, зеленого переходу та розробки фінансових стратегій для ефективного впровадження національно визначених внесків (НВВ). Учасники також зосередились на питаннях інтеграції національних зусиль з глобальними кліматичними цілями, передбаченими Паризькою угодою.

Представники України долучились до дискусій, наголосивши, російська агресія в Україні віддаляє світ від досягнення цілей Паризької угоди, адже війна вже спричинила викиди 180 млн тонн СО2-екв.

Під час заходу було представлено прогрес та виклики України щодо впровадження системи моніторингу звітності та верифікації викидів парникових газів, передачі на міжнародному рівні результатів пом’якшення наслідків зміни клімату (ITMO) та системи торгівлі квотами на викиди. Зокрема, наші представники розповіли про розробку Стратегії формування та реалізації державної політики у сфері зміни клімату на період до 2035 року, проєкт ЗУ “Про основні засади державної кліматичної політики”, Стратегію впровадження системи торгівлі викидами парникових газів в Україні на період до 2033 року та проєкт ЗУ про СТВ, а також створення нормативно-правової бази для співпраці зі Швейцарією та Японією, передбаченої статтею 6 Паризької угоди.