22 травня – Міжнародний день біорізноманіття

22/05/2024 : 9:23

Щогодини на Землі зникає 3 види живих організмів, тобто майже 30 тисяч на рік. Скорочення видів призводить до деградації екосистем і, врешті, погіршення умов життя.

Україна також втрачає своє біорізноманіття через ворожі дії російської федерації. У результаті підриву греблі Каховської ГЕС у зоні екологічного лиха опинилися близько 80 тис. га заповідних територій, де існували ендемічні види тварин, рослин, риб та грибів. Є велика ймовірність, що такі рідкісні тварини як сліпак піщаний та ємуранчик можуть повністю зникнути з цієї території.

Цього року, темою Міжнародного дня біорізноманіття є слоган— «Стань частиною Плану». Справа в тому, що 19 грудня 2023 року, в річницю прийняття Куньмінсько-Монреальської глобальної рамкової програми з біорізноманіття розпочато кампанію «План з біорізноманіття», спрямовану на інформування та просування 4 цілей і 23 завдань Рамкової програми у світі.

«Стань частиною Плану» є закликом до дій, щоб зупинити і повернути назад втрату біорізноманіття

Попри війну Україна продовжує роботу щодо впровадження заходів зі збереження біорізноманіття: затверджений План дій щодо збереження та відтворення зубра, триває робота над Національною стратегію збереження біорізноманіття та законопроєктом «Про території Смарагдової мережі».