Понад місяць без рубок в Зоні відчуження: міжвідомча робоча група презентувала результати роботи

24/05/2024 : 9:33

На черговій нараді Міжвідомчої робочої групи з питань захисту природно-заповідного фонду Зони відчуження за участі першого заступника міністра Олександра Краснолуцького та нардепа Сергія Магери представники ДАЗВ, Держлісагентства та ДЕІ поділилися результатами заходів, проведених за понад 3 місяці діяльності групи.

За інформацією голови Держлісагентства Віктора Смаля, з початку березня 2024 року було проведено 35 рейдів за участі представників агентства. У результаті, виявлено 15 випадків незаконних рубок. Зрубано близько 1500 дерев, що становить 1 тисячу кубічних метрів або 20 залізничних вагонів деревини. Орієнтовні збитки від вирубок Держлісагентство оцінює в 83,2 млн грн. 

Однак, наразі ситуація покращується. Під час повторного обстеження територій Чорнобильської зони з 16 квітня 2024 року порушень законодавства та незаконних вирубок деревини не виявлено. 

“Припинення незаконних рубок у Чорнобильській зоні є нашим пріоритетом. Завдяки зусиллям Міжвідомчої робочої групи, ми змогли зупинити ці злочини та запровадити ефективні заходи контролю. Це значний крок вперед у захисті нашої природної спадщини та створенні екологічної безпеки“, – зазначив Олександр Краснолуцький

Як повідомили представники ДАЗВ, для запобігання рубок посилено контроль щодо в’їзду та виїзду на територію заповідника завдяки допомозі поліції та військових та розпочато патрулювання території Чорнобильського заповідника дронами. Усі виявлені матеріали після незаконних рубок передані до правоохоронних органів, за фактами злочинів відкриті кримінальні провадження. А також оголошено підозри злочинному угрупованню, яке займалося незаконною вирубкою дубів у Зоні відчуження. 

Нагадаємо, що Міжвідомча робоча група з питань захисту природно-заповідного фонду зони відчуження при Державному агентстві з управління Зоною відчуження була створена 16 лютого 2024 року за дорученням міністра Руслана Стрільця. Її метою є комплексна перевірка незаконних дій на території Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника: полювання, рубок, розорювання земель для сільськогосподарських потреб, вилову риби та інших правопорушень у сфері захисту довкілля.