Сьогодні ми разом із західними країнами-партнерами відзначаємо Європейський день парків, – Руслан Стрілець.

24/05/2024 : 19:05

«Україна обрала європейський шлях розвитку і неухильно впроваджує його у своїй природоохоронній політиці. Девіз цьогорічного Європейського дня парків – #VoteForNature – про важливість природоохоронної політики для збереження біорізноманіття та сталого розвитку», – наголосив Руслан Стрілець.  

Ключове сьогодні:

  • Триває створення та розширення Смарагдової мережі України та перетворення її на Natura 2000.
  • Продовжується створення електронного кадастру природно-заповідного фонду України.
  • Змінюється філософія менеджменту ПЗФ – нарешті ця сфера починає бити свої рекорди надходжень: збільшення у 7 разів за 2023 рік. У І кварталі 2024 року надходження від рекреації збільшилися на 84,5% порівняно з І кварталом 2023 року.
  • Стартував проєкт співфінансування LIFE “Збереження природної спадщини для життя в Україні”. Європейське майбутнє ПЗФ уже настало – Україна має унікальний досвід участі в програмі LIFE ще до вступу до Євросоюзу.

«Наш внесок у європейську скарбницю природно-заповідного фонду колосальний – 56 нацпарків. Через російську збройну агресію 10 з них в окупації. Значних руйнувань природоохоронні території зазнали після підриву греблі Каховської ГЕС. Кілька Нацпарків – це безпосередньо лінія вогню та зона бойових дій. Після звільнення цим територіям потрібні будуть серйозні відновлювальні заходи. Будь-яка європейська держава неможлива без якісного природоохоронного простору. Україна майбутнього неможлива без реформованої, відновленої та розвиненої мережі нацпарків та заповідників», – зазначив Руслан Стрілець.