У Дністровському водосховищі скиди води проходять у штатному режимі відповідно до досягнутих міждержавних домовленостей

29/05/2024 : 11:29

Про це Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець повідомив під час пресбрифінгу у Кишиневі у межах робочої поїздки до Молдови.

“Постійні ракетні атаки росії на об’єкти гідроенергетичної інфраструктури України потенційно можуть зашкодити не тільки Україні, а й Молдові. Тож сьогодні вкрай важливе питання консолідації міжнародних зусиль задля зміцнення ППО для захисту України, адже ми захищаємо не лише нашу воду, а й воду, яку споживають наші сусіди”, – зазначив Руслан Стрілець. 

За даними Державного водного агентства України, рівень води у Дністровському водосховищу на сьогодні становить 66% від загального обсягу. Це рівень води, який знаходиться вище Дністровської ГЕС. 

На сьогодні Україна повністю дотримується досягнутих з Молдовою домовленостей щодо скидів води через Дністровську ГЕС у обсязі не менше 100 кубометрів на секунду. За інформацією Молдови, цього обсягу води їм достатньо задля забезпечення своїх потреб.

До того ж варто враховувати аномально теплу весну та дефіцит опадів. Це також зумовило значне зниження водності Дністра та його приток. На сьогодні приплив до Дністровського водосховища становить близько 30% від норми. 

Тож можливе подальше зниження водності Дністра у літній період потребує готовності до реагування з урахуванням ризиків воєнного стану.

Як повідомили у Держводагентстві, для завчасного реагування та забезпечення населення водними ресурсами, 17 травня Держводагентство звернулось до обласних військових адміністрацій щодо вжиття заходів для застосування технічних рішень стосовно роботи водозабірних станцій при низьких рівнях води у водосховищах, облаштування альтернативних водозаборів та оптимізації водокористування. Було дано доручення щодо постійного контролю за ситуацією, забезпечення належної комунікації та взаємодії з органами місцевої влади для недопущення виникнення загроз роботи водозаборів.

30 травня Держводагентство проведе засідання Міжвідомчої комісії по узгодженню режимів роботи дніпровських та дністровських водосховищ, де з урахуванням гідрологічної ситуації та прогнозів Укргідрометцентру будуть узгоджені оптимальні режими роботи водосховищ, які є обовʼязковими для виконання всіма водокористувачами.