Кліматична політика – серед ключових напрямків взаємодії з партнерами у межах EU Green Week-2024

31/05/2024 : 10:31

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець на своїй сторінці у фейсбуці поділився результатами проведених під час робочої поїздки у Брюссель зустрічей.

Серед них:

Чергова зустріч з Єврокомісаром з питань клімату Вопке Хукстра. Руслан Стрілець розповів єврокомісару про наші юніти для розбудови кліматичної архітектури. Обговорили можливості для спільних проєктів зі скорочення викидів у різних сферах економіки. Пан Хукстра запевнив у цілковитій готовності Єврокомісії підтримати ті сфери в Україні, які потребують негайного відновлення. Зокрема, сприяти запуску в Україні СТВ та долучити фахівців Єврокомісії до розробки Довгострокової стратегії низьковуглецевого розвитку.

«Торкнулися питань відновлювальних джерел енергії. Обговорили спільні можливості для будівництва вітряного парку та сонячних генераторів у Чорнобилі. Ініціативи ЄС з масштабування відновлювальної енергетики є одним із пріоритетів Євросоюзу. Домовилися разом працювати над цими питаннями», – повідомив Руслан Стрілець.  

Очільник Міндовкілля та Віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович обмінялись думками щодо подальшої співпраці у сфері критичної сировини.

«Сьогодні Україна активно запроваджує принципи, задекларовані в CRM Act. Сподіваюсь на підтримку Єврокомісії наших подальших кроків щодо реформи надрокористування та перетворення Держгеонадр у сучасну сервісну службу за принципом «єдиного» вікна», – зазначив Руслан Стрілець.  

З Гендиректором Генерального директорату Єврокомісії з питань добросусідства та переговорів щодо розширення (DG NEAR) Гертом Яном Купманом Руслан Стрілець детально обговорив розвиток кліматичного законодавства. Пан Купман високо оцінив наші успіхи в євроінтеграції, а також запевнив у готовності підтримати Україну фінансово на її “зеленому” шляху. Домовилися налагодити робочі контакти з нашими спеціалістами, аби оптимізувати усі процеси.

З Генеральним директором Генерального директорату Єврокомісії з питань навколишнього середовища (DG ENV) Флорікою Фінк-Хоєр це вже не перша зустріч Міністра. Пані Флоріка поділилася позитивними враженнями з приводу нашої співпраці щодо програми FENIX та прогресу України у впровадженні європейського законодавства, підкреслила важливість оновлення законодавства щодо екологічного контролю.

Торкнулися теми цифровізації довкіллєвої сфери. Не кожна європейська держава може похвалитися такими здобутками у сфері діджиталізації довкіллєвих послуг, як Україна.

Руслан Стрілець презентував Флоріці Екологічний договір для України. Його 50 рекомендацій базуються не лише на безпековій складовій, а й принципах європейського зеленого курсу.

«Домовилися з партнерами й надалі підтримувати тісний зв’язок між українськими та європейськими природоохоронцями. Адже євроінтеграція – це діалог. І сьогодні немає сумніву, що цей діалог увінчається офіційним прийняттям України до сім’ї Європейського Союзу», – зазначив Руслан Стрілець.