Міністр Руслан Стрілець разом з українською делегацією у Міжнародний день захисту дітей відвідав Гобустанський національний парк у Азербайджані

01/06/2024 : 15:50

Міністр Руслан Стрілець разом з українською делегацією у Міжнародний день захисту дітей відвідав Гобустанський національний парк у Азербайджані.

«Українські діти щодня разом з дорослими несуть тягар війни. Чують тривоги і ховаються у бомбосховищах. Слухають і читають новини. Навіть розуміються у боєприпасах та ракетах. Разом із запитаннями на кшталт “чому небо блакитне?” запитують про війну. Діти постійно у небезпеці. У реєстрі зниклих безвісти наразі зареєстрована 2 141 українська дитина. Майже 550 українських дітей загинули під час бойових дій, ще майже 1350 – дістали поранення. Окупанти примусово вивезли до рф щонайменше 19 500 неповнолітніх українців», – зазначає Руслан Стрілець.

Цього року День захисту дітей – уже третій в історії нашої незалежності, який ми відзначаємо в реаліях повномасштабного вторгнення. Реальні цифри можуть бути набагато більшими, але дізнатися їх можливо буде лише після деокупації.

Гобустанський національний парк, де побувала українська делегація, це музей просто неба з величезною колекцією безцінних історичних експонатів періоду кам’яного віку – Світова спадщина ЮНЕСКО.

У вересні 2022 року тут у межах ініціативи Першої леді України Олени Зеленської запустили аудіогід українською мовою. Тоді першими користувачами аудіогіду стали українські діти, які на той час проходили реабілітацію у Азербайджані.

«Така адаптація для українського споживача – черговий сигнал, що ми не сам-на-сам проти ворога. Нам допомагають. І цю підтримку можна знайти у будь-якій сфері життя, у всіх куточках світу. Важливо об’єднати наші зусилля для захисту дітей. А ще – захистити їхнє право на здорове довкілля», – повідомив Руслан Стрілець.