Сьогодні найперший в Україні національний природний парк – Карпатський, святкує 44 роки!

03/06/2024 : 14:34

У його створенні брали участь десятки відданих заповідній справі природоохоронців, які хотіли бачити збереження для нащадків прекрасних куточків Карпатського регіону, де б природа перебувала у своєму первозданному вигляді. 

Про Карпатський національний парк кажуть: ви не були в Карпатах, якщо хоча б раз не побували тут: Чорногора і Малі Горгани, льодовикові озера Несамовите та Марічейка, могутня Говерла та загадкова обсерваторія «Білий Слон» на Попі Івані.

Основне багатство Парку – рослинне розмаїття, яке нараховує понад 1105 видів вищих судинних рослин, 95 з них занесені до Червоної книги України.

Різноманіття ландшафтів зумовлює і багатство фауни – 1467 видів. Тут, у природному середовищі, можна зустріти бурого ведмедя та вовка, а також окрасу карпатських лісів – оленя благородного і сарну європейську (козулю). Під особливою охороною перебувають плямиста саламандра, беркут, рись, глушець, лелека чорний та інші.

Розвинута мережа туристичних шляхів, яка вже сягає понад 140 кілометрів, які поведуть мандрівників через полонини до скелястих урвищ, дозволять насолодитися  панорамами гірських масивів, де одночасно можна побачити п’ять найбільших вершин-двотисячників України.