Кліматичний саміт СОР29 у Баку, український додаток ЕкоЗагроза, пункт 8 Формули миру Володимира Зеленського про екологічну безпеку, розмінування

03/06/2024 : 15:17

Кліматичний саміт СОР29 у Баку, український додаток ЕкоЗагроза, пункт 8 Формули миру Володимира Зеленського про екологічну безпеку, розмінування.

Про результати робочого візиту до Азербайджану Міністр Руслан Стрілець повідомив на своїй сторінці у фейсбуці. Серед основного:

Руслан Стрілець провів зустріч з Міністром екології та природних ресурсів Азербайджану Мухтаром Бабаєвим.

«Підтримка Мухтара Бабаєва як президента майбутнього СОР29 є особливо важливою. Зосередилися на питаннях кліматичної політики, зокрема Паризької угоди, СТВ. Розповів пану Бабаєву про наші спільні кліматичні проєкти зі Швейцарією та Японією. Зачепили питання підрахунку збитків довкіллю внаслідок бойових дій та міжнародному треку України в межах Пункту 8. Презентував своєму колезі Екологічний договір для України, розроблений Міжнародною робочою групою під співголовуванням керівника Офіс Президента України Андрій Єрмак. Ці 50 довкіллєвих рекомендацій актуальні для Азербайджану як для країни, що має справу з екологічними наслідками бойових дій», – зазначив Руслан Стрілець.  

Також разом з головою Агентства Азербайджану з розмінування Вугаром Сулеймановим Руслан Стрілець домовився про обмін досвідом.

«Наші країни мають спільний запит на навчання спеціалістів з цієї справи. Торкнулися також тем зеленої енергетики, діджиталізації сфери довкілля, лісової галузі. Пан Вугар Сулейманов зацікавився цифровими здобутками України, зокрема діджитал-інструментами в лісовій сфері та застосунком ЕкоЗагроза.», – повідомив Руслан Стрілець.

Окремо зупинилися на участі України у СОР29 під час зустрічі з членом організаційного комітету COP29, помічником Президента Азербайджанської Республіки Хікметом Гаджиєвим.

Пан Гаджиєв запевнив, що Україна отримає всебічну допомогу. Азербайджан готовий надати Україні допомогу з ремонтом техніки для розмінування та організовувати тренінги для українських спеціалістів. Євросоюз зацікавлений у розробках Азербайджану для надання допомоги Україні та скорочення термінів розмінування на території нашої держави.

«Дякую Азербайджану за організацію конференції. Цей захід є особливо важливим для України як найбільш замінованої держави світу. Дякую колегам Мухтару Бабаєву, Хікмету Гаджиєву та Вугару Сулейманову за продуктивний діалог. Сподіваюся на посилення співпраці та взаємодопомоги між нашими державами», – подякував Руслан Стрілець.