Наслідки підриву греблі Каховської ГЕС для Чорного моря: нові дані

06/06/2024 : 19:41

Сьогодні рік як росія здійснила жахливий теракт на греблі Каховської ГЕС. До цієї дати ділимося з вами оновленими даними досліджень впливу цієї катастрофи на річкові і морські води та мешканців Чорного моря.

Що показав хімічний аналіз проб поверхневих і підземних вод, а також донних відкладів?

Вчені проаналізували 20 проб, які були відібрані 15 червня та 4 липня 2023 року у річці Дніпро, Дніпро-Бузькому лимані, а також Одеській затоці Чорного моря.

Результати досліджень та їх порівняльний аналіз з даними 2020 року свідчить про значний вплив підриву Каховської греблі на погіршення якості поверхневих вод.

У 2023 році усі виявлені хімічні забруднювачі були зафіксовані в значно вищих концентраціях на всіх точках відбору. У річковій і морській воді було визначено 106 органічних забруднювачів (переважно пестициди) та продуктів їх розпаду.

Зафіксовані залишки вибухової речовини – 4-нітротолуолу.

Яким є наше море сьогодні?

Загалом Море відновилося після Каховської катастрофи. Проте змінився перелік хімічних забруднювачів, чия концентрація знаходиться ближче до ГДК. До них належать: пестициди, промислові хімічні речовини, а також важкі метали, такі як свинець, мідь і цинк.

Вчені прогнозують можливе повторне забруднення моря під час штормів, коли в результаті взмучення води з морського дна підніматимуться токсичні речовини.

Більше інформації дивіться у наших інфографіках.

Дослідження проводилися в рамках проєкту ЄС-ПРООН «Європейський Союз задля посилення екологічного моніторингу Чорного моря» (EU4EMBLAS) спільно з Українським науково-дослідним центром екології моря (УкрНЦЕМ). Аналіз впливу на морську біоту проводився Інститутом морської біології НАНУ України.