Міндовкілля допомагатиме українському бізнесу залучати міжнародні інвестиції в проєкти зеленої відбудови

07/06/2024 : 13:56

Про це зазначила заступниця Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Вікторія Киреєва під час зустрічі про можливості співпраці для українського бізнесу в рамках статті 6 Паризької угоди щодо розвитку вуглецевих ринків та приватних інвестицій.

«Міністр Руслан Стрілець неодноразово звертав увагу, що 2024 – це рік кліматичного діалогу для України. Перед Урядом стоїть завдання підготувати нормативну базу для післявоєнної відбудови України з використанням передових зелених технологій  та дати можливість українському бізнесу залучити міжнародні інвестиції», – зазначила Вікторія Киреєва.

Заступниця Міністра додала, що у липні 2022 року Руслан Стрілець від імені України підписав Імплементаційну угоду до Паризької угоди з Швейцарією, а в лютому 2024 – Меморандум про співпрацю в рамках статті 6 Паризької угоди з Японією.

«Сьогодні перша зустріч, на якій ми обговоримо конкретні механізми співпраці по статті 6 Паризької угоди.  З допомогою експертів проєктів міжнародної технічної допомоги Міндовкілля продовжуватиме підтримувати український бізнес у залученні зеленого фінансування для декарбонізації економіки», – сказала Вікторія Киреєва.

На зустрічі за участі понад 40 представників українського бізнесу Олексій Пиріков (проєктний менеджер Програми розвитку ООН (UNDP) в Україні) та Юлія Літош (експерт з правових питань вуглецевих ринків UNDP в Україні) презентували процедуру участі у спільних підходах за двосторонніми або багатосторонніми міжнародними договорами відповідно до пункту 2 статті 6 Паризької угоди. Шаміль Хакімзянов, старший технічний радник Українського кліматичного офісу пояснив особливості долучення України до Японського механізму спільного кредитування. Модератором дискусії виступила в.о. директора Команди підтримки реформ Міндовкілля Світлана Сушко.

Зустріч була організована у межах фінансованого Швейцарією проєкту UNDP, що допомагає Україні розробити дорожню карту впровадження ринкових механізмів Паризької кліматичної угоди.