Міністр Руслан Стрілець провів зустріч з народними депутатами об’єднання «Екобезпека»

07/06/2024 : 22:34

Міністр Руслан Стрілець спільно з народними депутатами об’єднання «Екобезпека» – Юлією Овчинниковою, Оленою Мошенець, Валерієм Зубом, Олегом Семінським, Сергієм Штепою, Вікторією Вагнер, Дмитром Нальотовим провели зустріч, щоб актуалізували орієнтири у питанні імплементації пункту 8 Формули миру Президента України Володимира Зеленського та напрацювання Міжнародної робочої групи під співголовуванням керівника Офісу Президента України Андрія Єрмака з обрахунку довкіллєвих збитків, зокрема Екологічного договору для України.

Цього разу окрему увагу приділили обговоренню наслідків підриву греблі Каховської ГЕС і притягнення окупантів до відповідальності. Минув рік після аварії. Очевидно, що план ворога знищити ці території не спрацював. Масштаби негативних наслідків для довкілля колосальні, але розвиток триває. Екосистеми відновлюються.

“У Рекомендації №14 Екологічного договору для України йдеться про застосування статті 8 Римського статуту, яка передбачає переслідування злочинів, які свідомо спричиняють серйозну шкоду довкіллю. Для імплементації цієї рекомендації Офіс Генерального прокурора разом із робочою групою при Міндовкілля з реалізації Екологічного договору планує залучити до розгляду справи про руйнування Каховської греблі та гідроелектростанції за статтею 8 Офіс Прокурора Міжнародного кримінального суду. Це стане потужним сигналом міжнародного правосуддя”, – наголосив Руслан Стрілець.

Очільник Міндовкілля подякував народним депутатам за продуктивний діалог та спільну роботу над просуванням довкіллєвих ініціатив у світі. “Окрема подяка за підтримку євроінтеграційних законів, які ми активно приймаємо зараз. Цей шлях уже не спинити”, – зауважив Руслан Стрілець.