Водники України та Молдови посилюють співпрацю у сфері сталого управління водними ресурсами Дністра

08/06/2024 : 11:17

Це стало можливим завдяки домовленостям Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслана Стрільця та Міністра навколишнього середовища Молдови Серджіу Лазаренку.

На виконання домовленостей міністрів 7 червня у м. Кишинів голова Держводагентства Михайло Янчук та директор Агентства “Apele Moldovei” Андрій Антоневич обговорили питання управління водними ресурсами в басейні Дністра в умовах зниження водності. Участь у засіданні також взяли представники агентств, експерти, представники українського та молдовського гідрометцентрів, ПрАТ «Укргідроенерго».

За словами Михайла Янчука, сьогодні басейн річки Дністер стикається з серйозними проблемами, що загострюються внаслідок зміни клімату та воєнної агресії рф проти України. Атаки рф на об’єкти критичної інфраструктури спричиняють аварійні ситуації у роботі об’єднаної енергетичної системи України та викликають необхідність спрацювання водосховищ.

На сьогодні гідрологічна та водогосподарська ситуація перебувають під постійним контролем Держводагентства, здійснюється щоденний моніторинг дотримання режиму роботи Дністровського водосховища.

Під час наради українські та молдовські колеги обговорили питання гідрологічного режиму річки Дністер у січні-червні 2024 року, роботи водозаборів та розглянули сценарії водозабезпечення в літній період. Виконані моделювання українських та молдовських колег показали ідентичні результати: за будь-яких сценаріїв Молдова буде забезпечена водою.

Керівники водних агенцій України і Молдови домовилися про продовження оперативного обміну даними між відомствами та узгодили подальшу співпрацю за такими напрямками:

  • дотримання режимів роботи водосховищ відповідно до правил їх експлуатації;
  • у разі збільшення притоку води до Дністровського водосховища – акумуляцію його стоку;
  • оновлення сценаріїв зміни клімату у басейні Дністра та підготовку заходів з адаптації;
  • у разі погіршення ситуації з водністю річки Дністер – проведення позачергового засідання Дністровської комісії.

Сьогодні, 8 червня, українські та молдовські служби здійснять виїзд до водозабору м. Кишинів для огляду поточного стану водопостачання та характерних локацій.

Варто зазначити, що попри збройну агресію рф, Україна виконує міжнародні зобов’язання та підтримує стале водопостачання Республіки Молдова. Разом з тим, завдяки гірській будові верхньої частини басейну Дністра, що сприяє швидкому добіганню поверхневого стоку до русла річки, навіть короткочасні літні дощі дадуть змогу повернути водність річки до норми.