Євроінтеграція неможлива без впровадження нової кліматичної політики

10/06/2024 : 10:42

Про це під час круглого столу «Нова кліматична політика, як виклик та можливість для України», організованого Комітетом Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування під головуванням Олега Бондаренка, зауважив заступник Міністра з питань європейської інтеграції Євгеній Федоренко.

«На формування кліматичного порядку денного в Україні впливають не лише світові тенденції, а й військові дії. На сьогодні викиди внаслідок війни становлять 180 млн тонн CO2. І нам потрібно думати про відновлення регіонів з акцентом на зелені проєкти. Крім того, нова кліматична політика – це про розвиток економіки та конкурентоспроможність українських виробників на європейських ринках. На шляху до ЄС сьогодні активно обговорюється СВАМ. Наразі ведеться робота, щоб наша країна та наш бізнес мав можливість знаходитися в межах кордонів цього механізму», – Євгеній Федоренко.

Заступниця Міністра Вікторія Киреєва у своєму виступі зазначила, що у січні цього року Міністр Руслан Стрілець назвав 2024 рік – роком кліматичного діалогу. І це дійсно так, адже кліматичний порядок денний пронизує усю роботу Міндовкілля. Ми активно спілкуємося з представниками бізнесу, громадськості, експертним колом. Ми вже говоримо про перші результати. Законопроєкт №11310 на розгляді у Верховній Раді України, Урядом затверджена Стратегія кліматичної політики до 2035 року, яка чітко визначає дії кожного органу влади. У наших планах – посилення роботи з міжнародними експертами над законопроєктом про засади функціонування СТВ в Україні.

На сьогодні також вже розроблений проєкт Стратегії впровадження системи торгівлі квотами на викиди парникових газів в Україні на період до 2033 року. В планах на поточний рік – провести моделювання сценаріїв економічного відновлення для підготовки Довгострокової стратегії низьковуглецевого розвитку.

За словами Євгенія Федоренка, міжнародні партнери високо оцінюють наш рух кліматичним порядком денним і готові допомагати. Спільними зусиллями зможемо досягти реальних результатів та створити умови для сталого майбутнього України.