Екологічний договір для України: у Міндовкілля обговорили план заходів з екологічного відновлення України

14/06/2024 : 16:56

Відбувся круглий стіл, присвячений підготовці плану заходів з реалізації рекомендацій, викладених в Екологічному договорі для України. 

Участь у дискусії взяли представники Української природоохоронної групи, UAnimals, WWF-Україна, Національного екологічного центру України, ДУ “Інститут ринку і економіко-екологічних досліджень НАН України” та інші.

Нагадаємо, що План з виконання Екологічного договору містить 66 заходів, виконання яких планується здійснити до 2027 року.

Для виконання Плану заходів планується залучити 28 міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, установ та організацій України. Міндовкілля визначено відповідальним виконавцем за третину від усіх заходів.

“Ми хочемо, аби цей план з реалізації Екологічного договору був максимально всеохоплюючим. Тому ми зібрали представників громадськості та експертів, щоб, по-перше, презентувати наші напрацювання та, по-друге, почути пропозиції кожного”, – зазначив перший заступник Міністра Олександр Краснолуцький. 

Наразі проєкт план доопрацьовується з урахуванням пропозицій громадськості та експертів, після чого ми надішлемо його на погодження усім виконавчим органам влади, згодом Уряд має його затвердити й вже потім розпочнеться робота з реалізації Екологічного договору.

Зауважимо, що Екологічний договір для України напрацьований Міжнародною робочою групою високого рівня щодо екологічних наслідків війни під головуванням керівника  Офісу Президента України Андрія Єрмака та Маргот Вальстрем, колишньої міністерки закордонних справ Швеції. Робоча група створила цей системний документ у тісній кооперації з українськими органами влади та неурядовими організаціями.

Це 50 рекомендацій для України та світової спільноти, які втілюють уніфікований підхід до оцінки впливу російської війни в Україні на довкілля, визначають підходи до компенсації за заподіяну шкоду, а також пропозиції щодо «зеленого» відновлення. 

Екологічний договір містить такі розділи:

  • Моніторинг збитків та зменшення ризиків притягнення росії до відповідальності  (8 рекомендацій);
  • Забезпечення відповідальності (14 рекомендацій);
  • Зелена реконструкція та відновлення довкілля (28 рекомендацій). 

“Впевнений, що Екологічний договір важливим інструментом, який допоможе об’єднати світ, відновити справедливий мир та притягти до відповідальності агресора”, – повідомив Олександр Краснолуцький.