Впроваджуємо безбар’єрність: у довкіллєвій сфері продовжують реалізовувати важливі заходи по створенню безбар’єрного середовища

20/06/2024 : 12:09

18 червня відбулася презентація досліджень громадської думки щодо питань безбарʼєрності і обговорення дій щодо посилення комунікацій результатів впровадження політики безбарʼєрності за участю Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та першої леді України Олени Зеленської. У події також взяв участь і Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець. 

У дослідженні йдеться про важливість безбар’єрності як цінності в сучасному українському суспільстві. Значна частина населення визнає потребу у соціальних змінах і в питаннях працевлаштування, освіти, доступності інфраструктури. 

Дослідження, проведене Центром соціальних досліджень та поведінкової економіки за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) і Ради з комунікацій безбарʼєрності, за методологією і аналітикою Advanter Group та Gradus research показало, що сьогодні безбар’єрність – важлива цінність для суспільства.

83% респондентів вважають безбар’єрність новою цінністю для суспільства. Це підтверджує значення соціальних змін порівняно з інфраструктурними вдосконаленнями. Респонденти зазначають, що увагу слід зосередити на зміні поведінки людей (34% опитаних); створенні адаптованого середовища (32%) та забезпеченні доступності освіти й робочих місць (22%).

«Безбар’єрність – це нова цінність для нашого суспільства. 83% респондентів назвали її такою. Це дуже великий відсоток, велика свідомість. Нарешті. Якщо так багато людей усвідомлює безбар’єрність як цінність – ми на правильному шляху як суспільство», – зазначила Олена Зеленська. 

Дослідження також показало, що більш як половина опитаних українців вважають, що створенням безбар’єрного простору й суспільства мають займатися держава та місцеві органи влади. Водночас майже кожен четвертий уже й сам долучається до усунення бар’єрів. 

«Це означає, що люди готові не лише приймати, а й долучатися. Тобто суспільство у нас активне. Тепер уже завдання посадовців на всіх рівнях і в міністерствах – не втратити ці відсотки небайдужих і примножити. З людьми треба говорити і їх треба чути», – наголосила Олена Зеленська.

За словами першої леді, безбар’єрність потрібна не лише пораненим і людям з інвалідністю, а кожному, щоб почуватися комфортно та вільно. Так, за результатами дослідження, насамперед розв’язати питання безбар’єрності треба у сфері працевлаштування – так вважають 57% опитаних, 51% назвали потребу змін в інфраструктурі, ще 37% респондентів – в усуненні бар’єрів для людей старшого віку. 

Зі свого боку Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль зазначив: «Україна продовжує послідовний курс на створення безбар’єрного середовища для всіх громадян. Це відповідає нашому європейському курсу та нашим цінностям. Ця тема постійно в центрі уваги нашого уряду та всіх міністерств. Відповідно комунікація як на рівні держави, так і на рівні громад у цьому напрямі має бути системною та активною. Це невід’ємний елемент стратегії змін, яку ми впроваджуємо. Ми формуємо сприйняття, що безбар’єрність – це не лише пандуси та доступне міське середовище. Безбар’єрність – це доступність усіх послуг, усіх можливостей для кожної людини у кожному куточку нашої країни».

За словами Міністра Руслана Стрільця, безбар’єрність – це про якість та повноту життя кожної людини, це про доступність для всіх верств населення наших природно-заповідних територій, лісів та водойм. Тож одним із пріоритетів Міндовкілля є продовження створення інклюзивних умов для екологічної просвіти, можливості відвідування заповідних територій та рекреаційних пунктів, облаштування комфортних умов перебування у таких зонах людей з інвалідністю, ветеранів та ветеранок з їхніми сім’ями. Тож ми і надалі продовжимо впроваджувати заходи з безбар’єрності в установах та організаціях довкіллєвої сфери. 

“Ми вже відкриваємо сучасні еколого-просвітницькі візит-центри за кращими європейськими практиками та стандартами. Вони абсолютно інклюзивні та пристосовані для людей з інвалідністю. Один з таких вже працює у Яворівському національному природному парку з січня минулого року”, – прокоментував Руслан Стрілець.

Також серед позитивних прикладів, на сьогодні у нацпарку «Гуцульщина» у співпраці із “Park Krajobrazowy Puszczy Rominckiej” триває реалізація проєкту «Україна: національні парки доступні для людей з інвалідністю» у рамках якого тривають ремонтні роботи маєтку Святого Миколая, для того, щоб він став безбар’єрним. Для забезпечення доступності інформації для відвідувачів з порушенням зору на рекреаційній ділянці «Давня Бакота» на Хмельниччині та екологічній стежці «Урочище Вільхава» у НПП “Дермансько-Острозький” на Рівненщині вже створені маршрути для людей з порушенням зору. Робота у цьому напрямку продовжується.