Руслан Стрілець розповів про довкіллєві реформи як складову переговорного процесу щодо членства України у ЄС

27/06/2024 : 12:39

Цього тижня офіційно стартували перемовини про вступ України до ЄС. Про довкіллєві реформи як складову переговорного процесу розповів у студії  телеканалу Рада Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

“В рамках переговорного процесу буде обговорюватися розділ 27 “Довкілля та зміна клімату”. Це один з найскладніших розділів. За результатами національного селф-скринінгу розуміємо виклики. Понад 900 директив та актів права ЄС маємо запровадити в наше законодавство. Перемовини також стосуватимуться того, якими інструментами і як досягатимемо прогресу. Впевнений, що знайдемо консенсус і визначимо дорожню карту, якою будемо рухатися”, – розповів Руслан Стрілець. 

За словами Міністра, Європейська Комісія високо оцінює прогрес України у виконанні євроінтеграційних зобов’язань. 

“Розуміємо, що рухаємося хорошим темпом. Крім того, маємо такий інструмент, як Ukraine Facility. При виконанні певних показників зможемо отримати реальні фінансові можливості, в тому числі для впровадження довкіллєвих реформ”, – зазначив Руслан Стрілець. 

План для Ukraine Facility має 3 кроссекторальні напрями. Це “зелений” перехід, цифрова трансформація та європейська інтеграція. У рамках розділу 15 “Зелений перехід та охорона довкілля”, за реалізацію якого відповідає Міндовкілля, передбачено впровадження шести реформ протягом 2024 -2026 року:

  • Протидія промисловому забрудненню;
  • Курс на кліматичну нейтральність;
  • Ринок квот на шкідливі викиди;
  • Протидія незаконній вирубці лісів;
  • Управління відходами та відхід від ресурсної економіки;
  • Оцінки впливу на довкілля та стратегічна екологічна оцінка. 

Нагадаємо, 25 червня бельгійське головування у Раді ЄС скликало першу Міжурядову конференцію між Україною та ЄС. Це означає, що офіційно стартував переговорний процес про вступ України до ЄС. У рамках Конференції було оголошено переговорну рамку. Українська та європейська сторони представили свої переговорні делегації та обмінялися вступними заявами.

Напередодні, 21 червня, Президент України Володимир Зеленський утворив делегацію України для участі у переговорах з Європейським Союзом. До її складу увійшов і Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець. 

Переговори здійснюватимуться за 35 розділами, серед яких і розділ 27 “Довкілля та зміна клімату». За оцінками Європейської Комісії, він є кроссекторальним, а отже одним з найскладніших.