Впроваджуємо механізм “інвест-няні” для створення сучасної сміттєобробної інфраструктури в Україні

01/07/2024 : 13:06

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України та державна установа «Офіс із залучення та підтримки інвестицій» підписали відповідний Меморандум про співпрацю. Спільно працюватимемо над поліпшенням інвестиційного клімату та залученням інвестицій для побудови сміттєпереробних заводів в Україні. 

“Україна, навіть попри війну, впроваджує європейські стандарти не лише в нормативній площині, але і на практиці. Маємо створити якісну інфраструктуру у сфері захисту довкілля. Звичайно вартість тут чимала. Так за нашими підрахунками, для створення мережі сміттєобробних заводів Україні потрібно понад 4-5 млрд євро. Для виконання Водної рамкової директиви та реалізації всіх запланованих заходів у найближчі шість років – 8 мільярдів євро. Маємо інфраструктурний трек і у сфері сталого надрокористування. І цей перелік можна продовжувати. Відкласти на потім – не вихід. Ми повинні вже сьогодні будувати нове майбутнє”, – наголосив заступник Міністра з питань європейської інтеграції Євгеній Федоренко. 

Відтак ДУ «Офіс із залучення та підтримки інвестицій» допомагатиме Міндовкіллю у пошуку зацікавлених інвесторів для пілотних проєктів з будівництва сміттєобробних заводів на Київщині, Івано-Франківщині та у Закарпатській області. Установа працюватиме з міжнародними компаніями та організаціями, поширюватиме інформацію про наявні проєкти та підбиратиме актуальні пропозиції на запит іноземних інвесторів. 

“Ще до війни Президент Володимир Зеленський наголошував, що Україна створюватиме максимально комфортні умови для західних інвесторів. Тоді іноземним інвесторам був вперше запропонований механізм «Інвест-няня». Сьогодні цей інструмент має ще більш важливе значення –  вже для відновлення країни. Інвестори можуть на вигідних умовах профінансувати такі інфраструктурні проєкти, як будівництво заводів, терміналів, нових освітніх об’єктів, рекреаційних зон. Держава зі свого боку надає всю необхідну підтримку. Відтак і у довкіллєвій сфері ми заклали фундамент такої взаємодії. Впевнений, що матимемо хороші результати”, – зазначив Євгеній Федоренко.