Коли в Україні обмежать обіг одноразових пластикових виробів 

04/07/2024 : 15:16

Заборона обігу одноразових пластикових виробів на українському ринку не відбудеться “вже завтра”. Хоча це одна із умов євроінтеграції України, цей процес триватиме не один рік та на першому етапі складатиметься з формування і прийняття необхідного законодавства. Пояснюють міжнародні експерти та фахівці Міндовкілля. 

“Для вступу України в ЄС кожен акт права Європейського Союзу має бути імплементований в українське законодавство, у тому числі і Директива 2019/904 про зменшення впливу деякої пластикової продукції на довкілля. Однак ми повинні враховувати усі тенденції, які наразі відбуваються у ЄвроСоюзі”, – коментують експерти. 

Так, зазначена Директива прийнята нещодавно і є новою для країн ЄС. У 2023 році Європейська Комісія тільки розпочала перевіряти як  країни-члени виконують вимоги  Директиви. І ця перевірка ще триває.

Крім того, вже зараз сфера управління відходами в ЄС реформується. Зокрема, розробляється Регламент, який внесе низку змін та доповнень в акти ЄС. У тому числі зміни та доповнення будуть внесені і у  Директиву 2019/904. Отже слід очікувати на перегляд заходів та кроків, які були передбачені у цьому документі. 

Наразі триває і “паралельний” трек. У квітні у Канаді відбулось засідання Міжурядового комітету з переговорів щодо пластикового забруднення та зустрічі представників Східноєвропейської регіональної групи. Україна під час цих заходів також долучилася до Коаліції високих амбіцій щодо припинення забруднення пластиком. Цю Коаліцію започаткували Норвегія та Руанда ще у серпні 2022 року, після прийняття історичної резолюції ООН про розробку міжнародного юридично обов’язкового інструменту щодо пластикового забруднення, в тому числі морського середовища. Надалі понад 130 країн підтримали заклики до запровадження жорстких глобальних правил для припинення пластикового забруднення. 

Мета Коаліції – опрацювання майбутнього глобального договору про пластик. Україна також заявила про свої наміри спільно працювати над цим документом. Це той міжнародний інструмент, який дозволить світу покласти край пластиковому забрудненню планети до 2040 року. Глобальний договір про пластик включатиме спільні заходи для трансформації національних політик та  мінімізації пластикових відходів, їх екологічно безпечного збору, сортування і підготовки до повторного використання та переробки. Очікується, що робота над договором буде завершена вже до кінця цього року, а офіційно документ схвалять у 2025-му. Наразі текст договору обговорюється усіма учасниками. 

Звичайно Україні, яка розпочала офіційні перемовини з ЄС щодо членства, важливо й надалі напрацьовувати національні нормативні акти, які імплементують норми права Європейського Союзу. 

Адже далі в рамках переговорного процесу на нас очікують двосторонні зустрічі, де ми маємо представити позицію та дорожню карту з імплементації кожного акта права ЄС. Зважаючи на повномасштабне вторгнення росії та пов’язані з цим соціально-економічні процеси в нашій країні, під час офіційних перемовин Україна буде використовувати такі інструменти як «перехідні періоди» та «відступи від певних положень». І це в тому числі стосуватиметься і Директиви 2019/904. 

“Тобто мова не йде про те, що вже завтра чи в найближчий рік в Україні встановлять  заборону на обіг одноразових пластикових виробів. Спочатку потрібно напрацювати відповідне національне законодавство, та визначити перехідні періоди впровадження тих чи інших вимог, етапи поступового виведення з ринку такої продукції та перехід на альтернативи. Саме цю роботу на основі аналізу світових тенденцій вже розпочато, щоб бути готовими відповідати європейським вимогам і жити за правилами, встановленими в Європейському Союзі”, – зазначають експерти. 

Після напрацювання конкретної позиції щодо того, як та у які етапи норми Директиви впроваджуватимуться в Україні, буде проведено обговорення цих питань з громадськістю та бізнесом для вироблення єдиного бачення.