Міндовкілля обговорило декарбонізацію промисловості з країнами-членами Кліматичного клубу

05/07/2024 : 13:55

Україна є членом міжурядового дискусійного форуму кліматичного клубу країн, який був створений за ініціативи країн G7 для прискорення кліматичних дій та сприяння декарбонізації промисловості, зокрема в галузі металургії та виробництва цементу. У світі ці галузі вважаються економіковизначними та такими, які спричиняють значні викиди парникових газів.

Учасники зустрічі свою дискусію почали з підведення підсумків попередньої технічної наради у квітні 2024 року. Тоді експерти заходу обговорили проблемні питання в методологіях обчислення викидів у цементній та металургійній галузях, з якими стикаються уряди низки країн.

Учасники обговорили питання принципів, яким мають відповідати визначення близьких до нуля та низьких викидів – тобто які продукти виробництва потенційно можна вважати “зеленими”.

Другою важливою темою обговорення стало питання пришвидшення міжнародної співпраці та партнерства. Зокрема, залучення приватного капіталу та координації фінансової і технічної допомоги сприятиме вирішенню проблеми значних викидів парникових газів.

Головна мета Кліматичного клубу – це зелена трансформація світової промисловості заради зниження викидів парникових газів. Тому, глобальна платформа є важливим інструментом для посилення міжнародної співпраці та підтримки декарбонізації.

У свою чергу Міндовкілля звернуло увагу учасників заходу на важливість врахування національних інтересів та обставин кожної країни на шляху декарбонізації та модернізації промисловості, а також проведенні наступних технічних зустрічей.