Парку-пам’ятці «Межигір’я» передано в державне управління арештоване майно паркового комплексу 

15/07/2024 : 11:46

Завершився процес передачі в управління державному парку-пам’ятці «Межигір’я» активів, які є невід’ємною складовою колишньої резиденції та паркового комплексу на території і на які накладений арешт у кримінальному провадженні.

Мова йде про рухоме майно,  яке було арештоване по справах експрезидента Януковича після Революції Гідності і за збереження якого з 2014 року стали відповідальними активісти за власною згодою. 

Розслідування фактів привласнення колишнім президентом майна, що знаходиться на території урочища Межигірʼя, відбувається в рамках кримінального провадження, досудове розслідування у якому здійснювали детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) за процесуального керівництва прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).  

  Підписання документів про передачу державного майна в управління державному парку-пам’ятці «Межигір’я» стало фінальним заходом в роботі міжвідомчої комісії, яка впродовж понад двох місяців працювала на території об’єкту.

Наразі територія паркового комплексу тимчасово закрита для відвідувачів  через проведення організаційних заходів та технічних перевірок. Зокрема, співробітники парку-памʼятки здійснюють ветеринарний огляд тварин та птахів, які проживають на території парку. 

За час роботи комісії у складі представників спеціальної адміністрації парка-пам’ятки «Межигір’я» та Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) за участі  представників Фонду державного майна України та САП було перевірено наявність та оглянуто арештовані активи (майно), які знаходяться на території парка-пам’ятки і є складовими інфраструктури та облаштування будівель паркового комплексу. До проведення огляду майна за власною згодою також доєднався лідер активістів, який з 2014 року є відповідальним зберігачем арештованого майна.

 Тобто це майно, яке знаходиться на державних землях та забезпечує безперебійну роботу об’єкта природно-заповідного фонду України – парка-пам’ятки «Межигір’я», а саме: системи тепло-, електро-, водопостачання та водовідведення, а також елементи інтер’єрів житлових будівель та складові облаштування приміщень охорони державної установи. 

Так, загальна кількість оглянутого комісією рухомого майна складає більше 25 тисяч одиниць і воно розміщено у 121 будівлях та спорудах. Найбільший за кількістю рухомого майна об’єкт, понад 3600 одиниць, є головна будівля парку-пам’ятки, а саме: музей «Хонка», площа якого складає 3100 кв.м. і всередині якого визначено 76 приміщень. 

Другим за кількістю рухомого майна, 3180 об’єктів, є Фізкультурно-оздоровчий комплекс, площею 2200 кв. м із 112 приміщеннями. 

Також в процесі роботи комісією виявлено понад 500 цінних обʼєктів рухомого майна,  які є невід’ємною складовою паркового комплексу державного парку-пам’ятки,  але раніше не були описані.   Зокрема, мова йде про витвори мистецтва, ікони, вітражі у церкві, барельєфи, предмети інтерʼєру, люстри та ін, а також додаткові об’єкти управління системами водопостачання та опалення. 

Про нововиявлені цінності вже повідомлено НАБУ, детективами якого заплановані процесуальні дії щодо накладення арешту і на це рухоме майно, тобто і воно також буде стягнуто в дохід держави.

Наступним етапом в організації повноцінної роботи державного “Межигір’я” має стати передача в управління парку-пам’ятці нерухомого майна (будівель), які розташовані на території.

Важливо, що вперше за 10 років всі надходження від функціонування парку-пам’ятки «Межигір’я»  надходитимуть в державну скарбницю.

Про офіційне відкриття державного “Межигір’я” для відвідувачів буде повідомлено на  сайті  парку-пам’ятки «Межигір’я» та інших офіційних ресурсах.

Як повідомлялося раніше, законні умови для передачі в управління державній установі «Парк – пам’ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Межигір’я» активів забезпечено Кабінетом Міністрів України, який своїм Розпорядженням №321-р КМУ підтримав пропозицію АРМА і Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.