Водність Дністра підвищується: усе завдяки понаднормовим опадам

19/07/2024 : 9:04

Попри те, що червень та перша половина липня на переважній частині України видались досить спекотними та посушливими, у верхів’ї Дністра та на р.Стрий випали понаднормові опади – 114-136% від місячної норми.

Завдяки цьому на Дністрі та частині його приток (Стрий, Лімниця, Бистриця, Луква та Гнила Липа, Золота Липа, Стрипа) у Львівській, Івано-Франківській та Тернопільській областях відбулося незначне підвищення рівня води. Це дозволило заакумулювати у Дністровському водосховищі 172 млн м3 та забезпечити роботу питних водозаборів.

Як зазначають в Укргідрометцентрі, найближчими днями на окремих річках басейну Дністра у Львівській та Івано-Франківській областях очікуються дощові швидкоплинні паводки та підвищення рівнів води на 0,5-1,5 м та 2 м, місцями навіть можливий вихід води на заплаву. Це також позитивно вплине на динаміку наповнення Дністровського водосховища.

Маємо зауважити, що Україна повністю дотримується досягнутих з Республікою Молдова домовленостей щодо скидів води через Дністровську ГЕС в обсязі не менше 100 кубометрів на секунду. Держводагентство зі свого боку здійснює постійне щоденне відстеження та моніторинг стану водних об’єктів та контроль за водогосподарською ситуацією в басейні річки Дністер.

Нагадаємо, що навесні 2024 року, через аномально теплу погоду, дефіцит опадів та збільшення скидних витрат з Дністровського водосховища мали місце випадки значного зниження водності Дністра та його приток. Тоді, за домовленістю Міністрів захисту довкілля та природних ресурсів України та Молдови Руслана Стрільця та Серджіу Лазаренку голова Держводагентства Михайло Янчук та директор Агентства “Apele Moldovei” Андрій Антоневич узгодили спільні дії задля сталого управління водами Дністра та оперативний обмін даними між відомствами.