На річці Десна почали проводити заходи з локалізації органічного забруднення, яке надійшло з річки Сейм 

30/08/2024 : 16:36

Від сьогодні на Чернігівщині на річці Десна здійснюється абсорбція забруднюючих речовин та насичення води киснем. Залучені Держводагентство, Держекоінспекція, органи ДСНС та місцевої влади. 

«Сьогодні ми розпочинаємо абсорбцію забруднюючих речовин в річці Десна, у місці, де можливо провести аерацію і запустити активний мул. Рішення щодо проведення таких заходів було прийняте після консультації з науковцями та на підставі рішення ТЕБ та НС. За прогнозами науковців, внесення активного мулу – захід, який сприятиме зменшенню забруднення. Також водники разом з фахівцями ДСНС  розпочали насичення води киснем», — зазначив перший заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів Олександр Краснолуцький.

За словами Олександра Краснолуцького, прогнозується, що заходи з аерації та внесення активного мулу мають поглинути забруднюючу органіку, яка надходить в Десну з річки Сейм та запобігти мору риби.

«Загалом завезено 10 тонн активного мулу з Білоцерківського водоканалу. Дякуємо КОВА за допомогу. Будемо спостерігати та здійснювати моніторинг стану води на постійній основі, особливо у місцях внесення активного мулу, щоб прослідкувати динаміку», — додав Олександр Краснолуцький

Щоб надалі аналізувати та відслідковувати зміни, перед проведенням аерації відібрані проби води для дослідження.

За даними Держводагентства та ДЕІ на річці Сейм у Сумській та Чернігівській областях спостерігається зменшення концентрацій забруднення. У м. Батурин Батуринська міська рада спільно з фахівців ДСНС продовжує збирати загиблу рибу та захоронювати її у відповідних місцях. Станом на сьогодні на території Сумської області вже зібрано понад 11 тонн загиблої риби.

На річці Десна фахівці Держекоінспекції спільно з рибоохоронним патрулем здійснюють заходи з уловлювання загиблої риби на території Сосницької громади Корюківського району. За допомогою сіток вже вилучено 500 кг риби. Загалом станом на сьогодні на території Чернігівської області зібрано майже 6 тонн загиблої риби.

Щодо стану річки Десна в межах Київської області забруднені води відсутні. Випадків загибелі водних біоресурсів не виявлено. Для недопущення вторинного забруднення річки розглядається місця встановлення бар’єрних рубежів – сіток для вилову загиблої риби.

Нагадаємо, що за дорученням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля проведено засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо забруднення річки Сейм у Сумській та Чернігівській областях та можливого забруднення річки Десна у Чернігівській та Київських областях. Комісія визначила комплекс заходів для локалізації та  ліквідації наслідків забруднення річок Сейм та Десна. 

Для забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя населення  Держпродспоживслужба запровадила посилені заходи контролю за реалізацією  риби  у цих  регіонах. Здійснюється інформування населення про ймовірну небезпеку використання води з річки Сейм для напування худоби та поливу городини. Фактів торгівлі рибою, що зазнала загибелі в р. Сейм, не виявлено.