Продовжуємо рухатися євроінтеграційним шляхом та реформуємо систему управління відходами: Уряд вніс зміни у низку нормативних актів 

02/09/2024 : 9:28

Кабінет Міністрів України вніс зміни до низки постанов для приведення їх у відповідність до євроінтеграційного рамкового Закону «Про управління відходами. 

Зокрема, зміни внесено до: 

  • постанов Уряду, які регулюють сферу управління відходами від руйнувань в Україні (№ 474, № 1073, № 625). Зазначені акти були прийняті  до набрання чинності Законом «Про управління відходами», тож потребували гармонізації термінології із термінологією рамкового документа;
  •  Порядку видачі, відмови у видачі, анулювання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів. Зокрема, з під дії цього порядку виключено питання управління відходами видобувної промисловості. Адже дозвільна система у цій сфері суттєво відрізняється від механізму отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів. Міндовкілля вже розробило та подало на розгляд Уряду законопроєкт “Про управління відходами видобувної промисловості”. Прийняття цього документа є також однією з рекомендацій Європейської Комісії, викладених у звіті “Україна 2023”.  
  • постанови Кабінету Міністрів України від 17 листопада 2023 року № 1214 «Деякі питання віднесення речовин або предметів до побічних продуктів». До Міндовкілля надійшли численні звернення суб’єктів господарювання щодо внесення змін до цього документа, які наразі схвалені Урядом. Серед ключового – питання набрання чинності Постановою. Відтепер вона вважається чинною з моменту її опублікування, тобто її норми вже діють на території України.