Актуальна інформація щодо забруднення річок Сейм та Десна

09/09/2024 : 17:18

Сьогодні забруднення у річці Десна накопичилось в межах м.Чернігів в місці зруйнованого автомобільного мосту. За оперативною інформацією забруднення просунулось нижче м.Чернігів до Количівки (180 км), однак інтенсивний запах та випадки мору риби тут нечисленні. Розглядається можливість встановлення додаткових аераторних установок для насичення киснем річки вниз за течією. Фахівці Держводагентства та Держекоінспекції цілодобово аналізують отримані від лабораторій та експертів дані та напрацьовують відповідні заходи. 

Причинами накопичення забруднення в межах зруйнованого автомобільного мосту були природні особливості рельєфу дна річки та характер течії (перемішування в шарах по глибині). Проведені нами заходи перешкоджають просуванню забруднення вниз по течії, але наразі цього ще недостатньо, щоб зупинити мор риби у місці концентрації забруднення.

Ми докладаємо всіх зусиль, щоб ситуація покращувалась з кожним днем. Міндовкілля  співпрацює з ПрАТ «АК «Київводоканал» щодо розробки комплексу заходів на випадок можливого погіршення якості води біля питних водозаборів. Але звертаємо увагу, що на сьогодні такі ризики відсутні. 

До впадіння у р. Десна забруднення просувалося р. Сейм суцільною масою темної води. При потраплянні у Десну 27 серпня воно почало розбавлятися та фрагментуватися. Швидкість просування становила 10-35 км на добу (залежно від характеру звивистості русла). 

Наразі спостерігаються випадки мору риби у місті Чернігів, селах Макошино, Ушня, Боромики, Вознесенське та Салтикова Дівиця. Загалом станом на сьогодні на території Чернігівської області зібрано орієнтовно 17,5 тонн загиблої риби. На річці Десна фахівці Держекоінспекції спільно з рибоохоронним патрулем та місцевими громадами здійснюють заходи з уловлювання та захоронення загиблої риби. 

У м. Чернігів та с. Максим фіксується незначне зниження кисню, що перебуває у межах 6-7,76 мгО2/дм³. 

За результатами лабораторних досліджень, відібраних з р. Десна від гирла р.Сейм до м. Чернігів, встановлено підвищений вміст азоту, заліза, марганцю та дефіцит кисню.

!За інформацією фахівців Держводагентства та Центрів контролю та профілактики, перевищення по марганцю є типовим для даної пори року. Природні чинники зумовлюють деякі специфічні особливості водних ресурсів Чернігівської області. Для багатьох річок характерний підвищений вміст у водах заліза та марганцю, який має природний характер.

Підвищений вміст гумусових сполук у воді на фоні високих температур  повітря може викликати різке зростання у водах вмісту марганцю на фоні зниження кисневого режиму.

За результатами вимірювань пріоритетних забруднюючих речовин проб води річок Сейм та Десна, перевищень екологічних нормативів якості за вмістом пестицидів, поліароматичних вуглеводнів, летких органічних сполук, а також важких металів не виявлено.

Далі за течією Десни зміни фіксуються точково і не скрізь мають однорідний характер. Наразі вже спостерігається осідання осаду чорного кольору на дно річки. 

Закликаємо, довіряти лише перевіреній інформації! Міндовкілля і надалі буде інформувати щодо ситуації на річках Сейм та Десна.