Реагування на надзвичайну подію на річках Сейм та Десна

Що сталося? 
  1. Із цукрового заводу в смт Тьоткіно Курської області рф відбувся витік великих об’ємів стічних вод у річку Сейм (за 2 км від державного кордону з Україною). 
  1. 14 серпня забруднення зафіксовано у воді р. Сейм поблизу кордону з рф на території України.
  1. 27 серпня стічні води цукрового заводу потрапили у річку Десну. Забруднена вода дійшла  до міста Чернігів і рухається до кордону з Київською областю.

За даними Укргідрометцентру, забруднена вода може досягнути водозаборів Київщини 14-16 вересня.

Проблеми та можливі загрози, про які говорять медіа

1. Забруднення річок Десна і Сейм.

2. Загроза питному водопостачанню м. Києва. 

Як держава реагує на ситуацію, яка сталася?

Ситуація контрольована. 

1. Держводагентство, Держекоінспекція здійснюють посилений кризовий моніторинг стану вод:  щодоби відбираются проби води для проведення досліджень.

2. Органами місцевого самоврядування вжиті заходи щодо обмеження купання, використання річкової води для господарських потреб та напування худоби, а також вилову риби та її реалізації на місцевих ринках. Зібрано і утилізовано 29,5 тонн риби.

3. Триває насичення води розчиненим киснем на окремих ділянках річки Десна задля пришвидшення очистки річки від органічного забруднення.

4. Броварською міською радою спільно з Держводагентством розпочато облаштування двох систем аерації біля с. Пухівка та с. Літки Київської області. Визначається місце розташування ще однієї установки на р. Десна.

5. Державним агентством України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм встановлено дві сітки та один невод для утримання мертвої риби у разі її надходження до меж Київської обл.

6. У місці водозабору на Київщині встановлено додаткове бонове огородження, яке запобігає потраплянню бруду та сміття, що перебувають на поверхні води.

7. Київводоканал на першому підйомі Деснянської водозабірної станції встановлює дозатор активованого вугілля. Заготовлено 120 тонн, має вистачити на 15 діб. У випадку погіршення показників якості води у Десні Київводоканал застосує технологію посиленого очищення води з використанням пилоподібного активованого вугілля. Це дозволить усунути органічні забруднення та неприємні запахи.

Ситуація на поточний момент, результати вжитих заходів (11.09.2024)

Стан річки Сейм поступово покращується.

Стан річки Десна – забруднення сповільнюється та потроху просувається у межах Чернігівщини. Фіксується точково і не має однорідного характеру. На Київщині – забруднення не фіксується.

Для запобігання просуванню забруднення вниз по течії Десни, насичення води киснем, безпеки водопостачання та збереження якості води, яку отримують кияни, встановлені 3 аераційні установки та компресор біля м. Чернігів, і 10 вересня встановлені ще додаткові аераторні установки на р. Десна у 4 локаціях (Чернігівська область – с. Шестовиця, с. Надинівка; Київська область – с. Пухівка та с. Літки). 

Чи вплине забруднення на якість питної води у Києві?

Фіксується, що забруднення, яке рухається Десною до Київської області, менш концентроване, ніж було на початку у річці Сейм та у точках відбору води на Чернігівщині. До Київщини забруднення якщо і дійде, то у ще меншій концентрації.

За даними Київводоканалу та оцінками науковців, очисні споруди Київводоканалу справляться із забрудненням у разі його доходження до точок водозабору. Тож якість води у кранах споживачів не зміниться та відповідатиме вимогам Державних санітарних норм і правил. Єдиний ризик – можливий запах. Однак для його усунення Київводоканалом заготовлено 120 тонн пилоподібного активованого вугілля. У випадку погіршення показників якості води у Десні Київводоканал застосовуватиме технологію посиленого очищення води з використанням пилоподібного активованого вугілля. Це дозволить усунути органічні забруднення та неприємні запахи.

Щодо відновлення екосистем та природної якості води у річках Сейм та Десна

Наразі Міндовкілля спільно із науковцями, представниками Держводагентства та залучених органів опрацьовують усі можливі заходи для вироблення єдиного найбільш оптимального підходу. 

Ключова цифра

Орієнтовні збитки довкіллю Сумщини та Чернігівщини вже становлять понад 405 млн гривень.

Хто відповідальний за реагування на ситуацію? 

Місцеві органи влади та місцевого самоврядування

ДСНС

Держводагентство

Держекоінспекція 

Держспоживслужба

Держрибагентство

Міндовкілля

МОЗ