Якість води у річці Сейм покращується, а у Десні рух забруднення сповільнюється, фіксується точково та не має однорідного характеру 

12/09/2024 : 19:50

На цьому наголосила заступниця Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олена Крамаренко під час пресконференції в Укрінформі.

“У водах Сейму, в точках, де почався рух забруднення територією України, вміст розчиненого кисню досяг норми –  4 міліграми на дециметр кубічний. Мор риби не фіксується. У Десні забруднення сповільнилося, фіксується точково та має неоднорідний характер.  Державні та місцеві органи влади, всі відповідальні установи працюють злагоджено, щоб локалізувати та ліквідувати наслідки забруднення. На Чернігівщині працюють три аераційні установки. Встановлюються додаткові системи аерації в Київській області”,розповіла Олена Крамаренко. 

За її словами, для збору загиблої риби у Чернігівській області  наразі задіяно 15 човнів та 142 фахівця. 

Як розповів в.о. голови Держекоінспекції Ігор Зубович, завдяки спільній роботі ДЕІ з представниками Держводагентства,  місцевою владою та небайдужими громадянами, наразі вже зібрано 31 тонну загиблої риби – 12 тонн 150 кг на Сумщинi та 19 тонн на Чернігівщині.

Держводагентство та Держекоінспекція продовжують здійснювати посилений кризовий моніторинг стану вод. Вже відібрано 195 проб води у Чернігівській, Сумській та Київській областях.

За словами заступника голови Держводагентства Ігоря Гопчака, крім основних фізико-хімічних показників, які вимірюються щоденно, також  виконуються вимірювання пріоритетних забруднюючих речовин. За їх результатами у річках Сейм та Десна перевищень пестицидів, поліароматичних вуглеводнів, летких органічних сполук, а також важких металів не виявлено. 

Наразі забруднення пройшло Десною вже 242 км. За оновленими даними прогнозу Укргідрометцентру, забруднена вода орієнтовно може досягнути Київщини 14-16 вересня. 

Чи будуть мешканці Київщини з питною водою у разі якщо забруднення дійде до водозаборів? 

Генеральний директор ПрАТ “Київводоканал” Олег Лисюк відзначив, що підприємство готове до будь-якого розвитку подій.

«У Київводоканалі створена робоча група з питань реагування на ситуації, що можуть становити загрозу якості води. Фахівці передбачатимуть можливі виклики, пророблятимуть усі сценарії розвитку подій та готуватимуться до них. У випадку погіршення показників якості води у Десні, буде впроваджено технологію посиленого очищення з використанням пилоподібного активованого вугілля, який ефективно усуває органічні забруднення та неприємні запахи”, – наголосив Олег Лисюк. 

Як відзначив головний санітарний лікар Києва, керівник Київського міського Центру контролю та профілактики хвороб Сергій Чумак, наразі водопровідна вода у столиці відповідає усім нормам.

Що говорять науковці про подію та можливі подальші наслідки?

Як відзначив директор УкрГМІ ДСНС України та НАН України Володимир Осадчий, за допомогою супутникових знімків було оцінено обсяг забрудненої води, яка потрапила у річку Сейм з цукрового заводу в Курської області  – це близько 5600 тонн. Ця маса за декілька годин знищила весь розчинений кисень у воді, що призвело до наслідків, які останні тижні спостерігалися у Сеймі. 

Наразі забруднення вже менш концентроване, ніж було на початку у Сеймі та у точках відбору води на Чернігівщині. До Київщини воно дійде ще в меншій концентрації. 

“Завдяки тому, що Десна в теперішній час дуже гарно “працює” як самоочиснювальна система, підвищується pH води, здійснюється насичення киснем за рахунок гідробіологічних процесів, забруднення на Київщині може бути зовсім не відчутним”, – прогнозує Володимир Осадчий.

Водночас за словами директора Інституту гідробіології НАН України Сергія Афанасьєва, екосистеми річок Сейм та Десна можуть відновитися за 2-3 роки. Він навів приклад з екологічною катастрофою на Дністрі у 1983 році, коли внаслідок прориву грунтової дамби Стебницького хвостосховища, упродовж 500 км річки загинуло все живе. Сергій Афанасьєв відзначив, що на незарегульованих річках відновлення може відбутися за декілька років. 

Наразі Міндовкілля спільно із науковцями, представниками Держводагентства та залучених органів опрацьовують усі можливі заходи для вироблення єдиного найбільш оптимального підходу у  відновленні екосистем та природної якості води у річках Сейм та Десна