Оперативна інформація щодо ситуації на річках Сейм та Десна

14/09/2024 : 17:29

Станом на 14 вересня на річці Десна на межі Чернігівської та Київської областей якість води у місцях водозаборів у межах норми, загибелі риби немає, показники розчиненого кисню в нормі, фіксується незначне потемніння води. !Ризики для здійснення водозабору відсутні. Перевищень за вмістом пестицидів, поліароматичних вуглеводнів, летких органічних сполук, а також важких металів не виявлено.

Це означає, що забруднення, яке рухається Десною до Київської області, менш концентроване, ніж було на початку у річці Сейм та у точках відбору води на Чернігівщині.

За даними Київводоканалу та Київського міського центру контролю і профілактики хвороб МОЗ України, у відібраних пробах питної води на ранок 14 вересня в контрольних точках ЦЕНТРАЛІЗОВАНОГО ВОДОПОСТАЧАННЯ м.Києва перевищення не виявлено.

Вкотре наголошуємо, що за даними Київводоканалу та оцінками науковців, очисні споруди Київводоканалу справляться із забрудненням у разі його доходження до точок водозабору. Тож якість води у кранах споживачів не зміниться та відповідатиме вимогам Державних санітарних норм і правил. Єдиний ризик – можливий запах. Однак для його усунення Київводоканалом заготовлено 120 тонн пилоподібного активованого вугілля. У випадку погіршення показників якості води у Десні Київводоканал застосовуватиме технологію посиленого очищення води з використанням пилоподібного активованого вугілля. Це дозволить усунути органічні забруднення та неприємні запахи.

На сьогодні основна маса забрудненої води надійшла до с. Беремицьке Чернігівського району. Далі за течією зміни фіксуються точково і не скрізь мають однорідний характер.

У р. Десна від місця впадіння р. Сейм до м. Чернігів при візуальному спостереженні також фіксуються позитивні зміни. Вода посвітлішала, від гирла р. Сейм і до с. Макошино сторонні запахи відсутні, нижче за течією подекуди фіксується незначний сторонній запах. Вміст розчиненого кисню у м. Остер становить 5,9 міліграм на дециметр кубічний при нормі не менше 4 міліграми на дециметр кубічний, у с. Максим – 4,4 міліграми на дециметр кубічний, на ділянці між с. Кладьківка та с. Боромики – 7,6-7,95 міліграми на дециметр кубічний, у решті пунктів без суттєвих змін.

Щодо ситуації на річці Сейм. У р. Сейм якість води поступово покращується, вміст азоту амонійного в межах норми, вміст заліза та марганцю знижується. Кисневий режим задовільний. 

Держводагентством, ДЕІ та Чернігівводоканалом у 9 точках встановлені аераційні установки: 6 у Чернігівській області та 3 в Київській. Вони штучно насичують воду киснем, сприяючи прискоренню окислення органічних речовин і допомагаючи природному процесу самоочищення річок. 

Нагадаємо, що за прогнозами Укргідрометцентру, забруднена вода може досягнути водозаборів Київщини 14-16 вересня.